С излизането си Windows 98 е по-голям и по-бавен от Windows 95, а специалистите се опасяват, че ги очакват доста проблеми със стабилността. Всъщност новият Windows на практика е подобрен Windows 95, чийто графичен дизайн безспорно изглежда по-свежо.

Вижте как изглеждаше Windows 98 >> >> >>

Освен подобреният графичен интерфейс, новата ОС позволява работа с няколко монитора едновременно и има интегриран Internet Explorer 4.

Макар специалистите да се притесняват от по-тромавата система, то напредъкът в процесорите, RAM паметта и графичните карти позволява на новата ОС да се движи доста добре.

Друго притеснение на отдел продажби в Microsoft било, че по време на представянето на Windows 98, след пускане на скенер новата ОС забила, показвайки тъй наречения "син екран на смъртта" или с други думи - фаталната грешка BSOD. Бил Гейтс обаче се измъкнал от конфузната ситуация с шега.

В крайна сметка се оказва, че Windows 98 е една от най-успешните и продавани ОС в историята на Microsoft.

Излезлите малко по-късно Windows Me и Windows 2000 не постигат масовостта на Win98, като следващата свръх успешна ОС на Microsoft e пуснатия на 25 октомври 2001 г. Windows XP.

Минималните изисквания на Windows 98 са наличието на излезлия през 1989 година процесор на Intel i486 с тактова честота 66 MHz, 16MB RAM памет и 500MB свободно дисково пространство, като самата инсталация заема около 200MB.

Освен това е препоръчително наличието на видеокарта, поддържаща резолюция от 640×480 пиксела.

Интересна подробност е, че Windows 98 не може да управлява повече от 1GB RAM памет, а поддръжката на хард дискове с големина над 32GB е проблемно.

В края на миналия век обаче, съществуването на хард диск с над 10GB бе приемано за космическа технология от повечето потребители, които така и не се сблъскаха с тези ограничения на Win98.

Windows 98

Снимка: Microsoft

Windows 98

Снимка: Microsoft