Коментари - Windows става безплатен за смартфони и таблети | IT.dir.bg
назад

Windows става безплатен за смартфони и таблети

На конференцията Build 2014 Microsoft анонсира революционна промяна в лицензионната политика за Windows.

Обратно в новината

Коментари - Windows става безплатен за смартфони и таблети | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

по-добре Нокия 3310, отколкото смартфон с уиндоус.

Аз ли съм се объркал нещо или...? Мислех че всички версии на Windows отдавна са безплатни в Бг, Китай, Русия и др. страни... :-))))))

Объркал си се

И браво най-на края се сетиха, но и нямаше начин след като М$ се сдоби с Nokia /за бъдеще очаквам много силна конкуренция Последните модели на nokia windows 8.1 са много по добре от който и да е android.

Пари да ми дават, няма да кача това недоразумение на телефона или таблета си.

Никой няма и желание да ти дава пари, затова спокойно :)

Супер новина от номер ЕДНО софтуерен гигант. Нокиа & МС нумеро уно.

Сетила се Мара дасе побара . Уникални тъпаци или по скоро лаком гъз кръв сере. На пиклювците дето ще наскачат да серат умнизми да кажа предварително че в джоба си имах уин мобайл смартфон кога са пикали в гащите а родителите им са се радвали на нокия с фенерче...

Вземи си нокиа с пишка и пикай и ти в гащите.

Все си занех че някой пиклю ще се включи..ха ха...

Явно искат да се разпространи, а да печелят от магазините за приложения. Не си падам по принцип по такива Тамагочита, а си предпочитам десктоп компютрите, но този ще има едно предимство - съвместимост с персоналният компютър.

Не знам колко съвместими ще ги докарат, техните таблети/телефони не са ли ARM базирани? x86 приложенията докато тръгнат свястно - ако въобще - ще минат много години. Но аз гледам много отстрани де, живея в друг "свят", може просто да не съм разбрал и да става дума за x86 устройства. Ако е последното могат да успеят, тая архитектура е една от най-кривите измисляни някога но за нея има доста софтуер отдавна докаран да работи стабилно.

Само няма да се прит'сня'аш! Вчера Майкрософт обявиха на същото предстявяне въвеждането на Универсални Програми които ще могат да работят на телефони, таблети, ноутбуци, десктопи и Xbox (може би евентуално с малко преправяне и прекомпилирaне).

Има доста x86, че и x64 таблети с Win8

Те след като огромната част от банкоматите били на Windows XP, представи си доколко е зависим от стандартен хардуер. Microsoft продава софтуер, а Apple хардуер с качен на него софтуер. При събрани от всякъде чарколяци, може да си сглобиш компютър и на него да си пуснеш Windows, вероятно за съответните битове. Важи и за Unix/Linux и други, но не и за MAC-а, тъй като имат разлики в хардуера, а не е стандартен. Което е огромен недостатък на MAC-а. А сигурно поне няма да си играят от Microsoft да създават друга ОС, коренно различна от наличната. Съвместимостта трябва да е такава, че да няма значение дали си на десктоп или на подобно Тамагочи. ;) Само където някой като мен, ако получи такова, ще се чудя как да си закача към него монитор, клавиатура и мишка и ще е просто друг тип кутия. ;)

Ще са хипер-мега-ултра съвместими, вЕрвай ми! Те тия между две версии на Windows за PC нямат абсолютна съвместимост, ти се надяваш на съвместимост между телефон и компютър...

Нещо не разбрах, как може да си купиш смарт телефон или таблет без операционна система??? Какво значи - става безплатен ? или това означава, че ако имаш таблет или телефон с Андроид например, може да си дръпнеш и инсталираш Windows - неква тъпня ми се струва и за чийй ще ми трябва Windows. Андроида си е в пъти по-добър, лесен и удобен за работа. Моля някой да разясни заглавието. Поздрави

За бавно загряващите обяснявам: Жълтурите ще могат да си продават дървените смартфони по избор с андроид или с windows, но не се препоръчва риска сам да си сменяш операционната система, поради голямата вероятност смартфона ти да се засере.

+1 Аз обаче се чудя-при Андроид кърнъл-а е отворен код и всеки производител си пише сам драйверите, които не са включени от гугъл. При УинФон МС поставиха много сурови ограничения на хардуера и интерфейса...предполагам не дават на всеки сам да пише драйвери...това няма да се харесва на производителите

Това означава че ако някой производител иска да пусне устройства с уиндоус, няма да плаща на Майкрософт, т.е. устройството може да е по-евтино. Именно с това Андроид изби рибата и закопа Симбиан и Нокиа. Чак не мога да повярвам че не си се питал защо някои компютри са с инсталирана ОС, а други не......

За всеки телефон или таблет работещ под Андроид се плащат по $10 и повече от производителите на Майкрософт... Това се отнася за болшинството производители на такива устройства. Въпросната такса е съизмерима с тази която се плаща за лиценз на WindowsPhone. Сега като махнат таксата за WP, но остане тази плащана за устройствата с Android, познайте кой ще има ценово предимство при евтините телефони. Падане на производственната цена с 10-20% не е без значение...

Microsoft пак закъсня.

Зависи за какво... Ако е за първоначалния бум на смартфони с капацитивни екрани (управлявани с пръсти, а не с писалки) - да просто зловещи го проспаха тоя момент. Ако е за потребителски таблети от типа на iPad и тези с Android - и това го проспаха... Но за прехода от дескотоп/ноутбук към компютри с тъч екрани под най-различни форми (от таблет до ноутбук и десктоп), то тука вече са си на мястото и май няма да има кой да ги измести. А има вероятност сегашните таблети да последват съдбата на нетбуците от преди няколко години - да изчезнат понеже хората искат нещо повече (таблет пълноценно заместващ ноутбук) от към момента предлаганото (уголемени телефони).

Ха сега, ами ако Китай каже, че американците правят дъмпинг както Хуавей в европа, КО ПРАИМ ?!? М$ то си вади парите от ОС а не от търсачки като гуглето, значи правят дъмпинг !

стъпка в правилна посока! скоро и за ПЦ, или поне на приемлива цена

Преди 10 години когато имаха целия пазар на смартфоните се помислиха за много велики и изпуснаха питомното. Сега нека гонят дивото.

Пазара никога не е бил техен. Доминираше Symbian.

Всъщност и Симбиан си беше дърво. От мобилните ОС от преди 10 години, най-добрата беше Палм ОС. Имал съм 4 устройства с нея и всичките бяха супер.

телефон със симбиан никога не е бил еквивалент на умен телефон...по простата причина че е уникално тъпа операционна система...единстения що годе приличен умен телефон беше нокия н95 и 96

Ти си уникален прасок бро. Симбиан правеше това, което и днес Андроида не може да направи. За справка link

Много късно, но все пак загряха :) Епъл и Гугъл си направиха екосистемите, глупендерите от МС сега ще тичат да наваксват.

Сега ако започнат и да ни плащат за да им ползваме бозата, може и да се излъже някой ...

Клиентите "селски тарикати" на никой не са притрябвали, затова не очаквай някой да ти плаща за да му ползваш продукта :)

Защото въобще не усетихте иронията в поста ми, нали? Дали ще им опра до "услугите" на M$, че да чакам и да ми плащат - как мислите?

Мина времето за печалба от енгри бърдс, мобилен офис, интерфейси и т.н. платени измислици. Епъл продава стъкло и алуминий, Андроид телефоните подаряват всичко само да ти събират данните..няма как Майкрософт да преоткрие колелото с платени приложения. Еле пък при техния стандарт на програмиране (виж един Скайп за Андроид каква антиреклама прави)

Сетила се Мара да се побара,иначе използвам тел. WM 7.5 без забележка.

Няма безплатни неща при М$.

Те другите щото раздават пачки нали? Я кажи ти твойте къде ги вземаш от Гоогле или Самсунг или Апъл, да се наредя и аз за някоя пачка, м?

Пачки може да не раздават, но има доста субсидирани устройства на или дори под цената на хардуера, който влиза в тях. Примерите са Мото Г, нексус-ите и няколко други (примерно субсидираните Киндъл-и, но там са таблети).

Винаги ми е било интересно, как някои хора /в случая ТИ/, като чуят за цена и си представят само ПАРИ... Както се пееше в една песен: "Не всичко е пари приятелЮ!"

Хмм що да няма почти цяла българия им ползва продуктите безплатно :)

Тайно се надявах да го направят.

Как да си сменя Андроида с Уиндоус Фоун?

Хахаха как го измисли тоя въпрос хахаха

3евзек

Само питам доколко цената не е включена в тази на устройството.

Има един единствен начин-като си продадеш телефона.Но не го препоръчвам.Може ОС-са дае безплатен ,но приложенията едва ли ще бъдат ( за Windows phone)

Отиваш в магазина и си купуваш нов тел :)

Никак. Евентуално може да пробваш Убунту - но работи предимно на Нексус сериите. Телефоните и таблетите не са като компютрите (лаптопите) и да можеш да им слагаш всякакви 32/64 битови ОС.

Не сте съвсем прави, блестящ пример за това е HTC HD2....

Хм, ако поотворят част от кода може да се получи нещо интересно..

мен

Сакън! И малкото авторитет ще се стопи окончателно ...