Коментари - Windows XP остава трета по популярност ОС | IT.dir.bg
назад

Windows XP остава трета по популярност ОС

През юли Windows XP запази дела си при операционните системи за персонални компютри. 14-годишната платформа е трета, по данни на услугата NetMarketShare.

Обратно в новината

Коментари - Windows XP остава трета по популярност ОС | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всеки е "разбирач", но ни Линукс помирисал, ни нещо прочел, тръбят като стари изтъркани плочи. Сега M$ такъв ще им го вкарат с W10, че лошо ще им стане. Едно на ръка е следенето, другото е, че губиш фрий лиценза дори ако смениш една пръчка RAM, защото на M$ този вариант им изнася, вместо да разпознават машината по дъно, както преди. Така че оставете ни нас "заблудените", които ползваме Линукс, изглежда имате доста неща, с които да се занимавате в W10.

RedHat

Мда, ще трябва да се включа, няма как! Ако приемем тази стъкмистика за достоверна, това доказва само едно - хората ползващи десктоп машини с Линукс ОС с интелект доста над средния в световен мащаб са 2-3%! Ами честно казано това кореспондира с подобна статистика относно хората с интелект доста над средния спрямо останалите изобщо! За Бога, това се реалностите, просто ги приемете!

Доктора пак повтори - моля на преглед :)

На тия от NetMarketShare плаща ли им се да изнасят такива данни? IE - 53,47 :) смях отвсякъде.

Откъде се тръгна и докъде се стигна:) Вечният спор ... Unix like системите са си супер, за сериозна работа и за технически грамотни, умни хора. Windows си е също много добра ОС и е за всички други. Тук ставаше дума за XP-то, ама хайде:)

Я дефинирай сериозна/несериозна работа? И като как точно свърза ОС-а със "сериозността" на работата? Ламерщина до шия.

Всичко става за сериозна работа, истината е, че в Linux имаш някои инструменти, най-вече в терминала, които ги няма в Windows, и които могат да улеснят работата ти до много голяма степен, но това зависи какво извършваш все пак, така че положението не е просто черно и бяло. Правилният отговор е, че всичко става за сериозна работа и всеки потребител си преценява според собствените нужди.

Аз съм с I7 и въпреки всичко си карам на XP 64 bit. С малко вложен акъл си работят всички устройства без да трябват драйвери за XP. Върви значително по-бързо от бозите 7 и 8, никога не ми забива и се работи лесно с него. Никой, абсолютно никой не може да ме убеди да мина на по-нова ОС., защото съм ги тествал всички и XP e просто най-доброто.

ПРИ УИНДОУС 10 ВСИЧКАТА ТИ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ СЕ СЪХРАНЯВА НА СЪРВЪРИТЕ НА МАЙКРОСОФТ :)))) ... ПОЗНАЙТЕ ДАЛИ ЕДИН СИС-АДМИН С ПАГОНИ, ОТ ОНИЯ С ДРОНОВЕТЕ , МОЖЕ ДА Я ДРЪППНЕ И ДА ВИ АНАЛИЗИРА КАТО ЦЕЛ :))))

Супер ! Ще ми види снимките, няколко стотин песни и ???? Ставам невероятна цел !

Linux има липса на потребители заради липса на версии за основните неща, които един РС потребител ползва: M$ Office-а и игрите. И докато да, за някои LibreOffice и Wine са ок - за сериозни офис потребители/геймъри, Windows-a все-още няма алтернатива. Уви точно тази, която си заслужава най-много, въпреки стабилността и скоростта си - FreeBSD е прекалено ентусиастка в сегашния си вид за да спечели пазарен дял и да привлече нужното внимание...

Я се опитай да подадеш документи на данъчните и да са на LibreOffice вместо на Ексел. Че и някои бланки са дадени на офис пакет 2007 и нагоре...Просто такъ са им сложили отгоре и оФцата не може да чукне Save as (office 2003) напр. И това е не само от НАп...Така е и при статистиката, ДФ земеделие, общинска и областна адмицистрация.... Ха познай сега от 1 път - за каква система пишат програмистите в БГ?

Libre Office си работи много по-добре от MS Office и поддържа всичко, но както и да е, друго исках да кажа. Китайците разработват WPS Office напълно съвметим с MS Office, който работи под линукс, андроид и windows. Така, точно офиса ви е най-малкия проблем. По-голям проблем на новите ОС е IE. Електронните подписи работят само с IE 8.0,9.0 и частично с IE10. Така, че който иска да си подава ДДС-то XP или 7... другият вариант е виртуалка.

Въпрос на навик. Ако повечето младеж имаше първи досег с Линукс, виндолса ще му се види абсолютно смешен , безсмислен и невероятно сложен за използване.

zeddd

Ами, ако за линукс имаше по-надеждна поддръжка откъм съвместимост, драйвери и развлекателен софтуер... може би... ама в друга реалност, не в нашата. Едно нещо може да е супер яко, но като не може да ти свърши цялата работа и има алтернатива...

Стига вече с тези глупости, прекалявате. Linux няма драйверни проблеми от години, освен ако не ползваш изключително ексклузивни устройства. 99% от потребителите няма да имат никакви проблеми с драйвъри.

Линуксите са 2%, но тролят като 200%. Хора без работа... Нищо чудно, че имат време да се борят със линуксите по цял ден.

Този сайт дали е на Линукс базирана машина или на Win базирана. Как мислиш:)

Доколкото съм чувал използват майкрософтски технологии, защото на един семинар бяха дали пример с Дирбг че ползвал некви си там техни глупости. Така, че не си мисли, че всичко е на Линукс. МС ЕсКюЕл сървер е доста добро решение. Да не говорим пък, че АСП платформата е ненадмината в това отношение.

А stackoverflow да ли върви на линукс?! Аман от фанатици разбирачи! Всеки ползва каквото му е удобно, лесно и струващо си парите.

Този сайт връща, че ползва nginx, което е програма за сървъри - някаква руска и не ми допада - ограничена е. И като гледам други неща ползва съвсем стандартно Unix тип ОС, плюс MySQL, а не например MSSQL на Microsoft. Най-разпространета конфигурация по света е вместо nginx Apache, MySQL и PHP. Включително на подобни са май и Уикипедия, Фейсбук от части Гугле (не основната). Гугле са на някакъв собствено модифициран Линукс.

Мишка, при десктопите линукса е 2%, при сървърите е мнозинство. И недей плю по админа, дето ти пуща нетя, че да не попадне случайно при шефа ти колко порно си драпал на служебния компютър в работно време, дето даже и може да не знаеш за него.

При положение, че има над милиард активни Андроид устройства незнам, за какъв пазарен дял на Линукс става на въпрос...

при десктопите?

А бе така е ама насраните слоеве над юникс командния ред в андроид са толкова трагично омазани, че не се брои :-). То и при x86 линуксите грфичните среди са омазани и неграмотно направени де ама не им личи толкова.

А ти за реклама поднесена като новина със известна доза стакмистика чувал ли си?

Винаги съм се чудел аджеба защо не се хванат разните там програмисти, айти спицялисти и т.н. и да напишат един хубав Линукс който да е мега лек и мега лесен за ползване. Сегашния Линукс е много труден за потребителите с тези мистериозни папки които не знаеш за какво са. И не можеш да си намериш програмите и файловете къде са. Линукса е много много объркана система. Уиндоуса е лесен - Диск С и разните му там папки. Май документс, Май Програмс, всичко е много лесно. Програмикте са с ехе и като цъкнеш се пускат. Лесно и бързо. Е затова уиндоус ще доминира докато не направят Линукса лесен и за ламерите.

Това което казвате просто не е вярно.

Ами че той е написан, драги, аз в момента ползвам един такъв. Инсталира се по-лесно и от ХР-то, което заварих на него. Интересното е, че като го смених с 8.1 направо литна като скорост, само че няколкото сини екрана на месец ми дойдоха в повечко и му теглих секирата. Накрая му сложих една деривация на Ubuntu, настроих си го по предпочитанията си и voila. Имаш си папки на потребителя в /home - това е единствената папка, дето трябва да знаеш като потребител - отговаря на Windows папката Users. Тези папки са напълно еквивалентни на тия в Прозорци ОС - Документи, Плот, Изображения, Музика, Видео и т.н., инсталирането на програми е централизирано и тествано, както напоследък правят всички - даже и М$. Ако си обикновен потребител не ти и трябва да знаеш къде са папките на програмите - влизай си в твоите, ако човек, дето разбира ти е правил инсталацията, те ще са и на отделен дял. Все едно "Моите Документи, Картини и т.н." да са ти на D-дяла под windows, който НЕ заминава при евентуална преинсталация. Лесно, ефективно и надеждно. Преди години, като имах няколко дистрибуции ползвах този дял за /home на всичките. Без значение коя от дистрибуциите ползвах, Firefox-а ми си имаше същите отметки и всичко, дето ми трябва, документите и останалите файлове си ми бяха под ръка, просто голямо удобство.

Мда, и целият този текст дето си се пънал да го пишеш обяснява защо линукс има едвам-едвам 2% дял при десктоп PC-тата, нали... Благодаря!

Е, на - аз съм един от тези, които още са с XP.

Ами да, защото компютъра ти струва 200 лева, с какво друго да си :)))

Прав си. За тези дето струват 1000 лвл няма драйвери за XP

"Linux държи 1,68%" Хаха, смешници. После ми се хвалете колко бил як Линукса.

Просто е за хоар на ти с комптътърната техника, а те са малък процент. Зa това пък ако прочетеш и приемеш договора на Win 10 се съгласяваш доброволно да те шпионират и проверят всички файлове без да те осведомяват. Ако правиш разработки по-добре забрави за тази откорвенно шпионска система. Затова пък е шарена и не те кара да мислиш. Удобството винаги се плаща със суверенитет! И затова е само временно явление докато не загубиш суверенитета си.

Чеч, чел не дочел.. Това с следенето на файловете е вярно само за тестовите версии. При нормалните се пращат данни само при сканиране за вреден код, при грешки да де пратят логове и подпомагане на разработката и подобрението на разлечни програми и услуги. И вичките изброени могат да се изключат ако желаеш и да не препращаш домашното порно да се сканира ца вируси в облака.

Линукс се ползва за сървъри, без графична среда. Там надминава Windows-а. И с FreeBSD съм работил. Mac OS X само съм го гледал и не ми е вдъхвал никога доверие. Иначе и аз съм на XP. Само сега би пробвал 64-битова версия (има такива), заради рам-та. Дори първия екран на Windows 8 явно дотолкова отвращава хората, че не може да се пребори със 7-мицата.

1) Класацията е за десктоп ОС-ми, а не за сървъри. Истинското натоварване е точно при сървърите, по които например ти върви интернета. Там място за слаби ОС няма, затова и няма да видиш сериозен ISP, дето сървърите му да са на БозаОС. Така че не виждам да са излъгали с това, че линукса е як. 2) Смешника си ти. Ползвай си 40ГБ-вия вирус, дето ежесекундно те шпионира и снася на всеки, дето го е хванал за г*за - от М$ до съседчето-пракер - и не се прави на умен. Факта е, че стадото върви по инерция и действа на принципа "едно си баба знае, това си и бае". 3) Линукса е за интелигентни хора, а не за такива, дето ги мързи да мислят. И да, като десктоп е страшен, само да не те мързи да отделиш време да разбереш 2 не чак толкова сложни нещица: а> как се инсталира; б> как се конфигурира. От години съм точно с линукс за десктоп и съм имал случай за експеримент да инсталирам линукс на дългогодишен потребител на ДжамОС Хр, човека беше много приятно учуден колко добре работи и въпреки всичките набивани му с години страхове му върши същото като Бозата, само че много по-бързо и ефективно. А за такива "йаки" като тебе остава "утехата", че си в мнозинството 98,34% , за които гроздето е кисело, просто защото ви мързи да го достигнете.

Не си съвсем прав. На тази страничка за 2014 година в частта Public servers on the Internet Windows в top 1 million линукс държи 98%, но в top 10 million държи 35.9% спрямо 32.3% за Windows: https://link/wiki/Usageshareofoperatingsystems За Main frame няма да си говорим защото те никога не са design-вани да работят под Windows. А също и при суперкомпютрите няма смисъл да си приказваме защото там всичко е custom. Даже и linux-a там, не е linux, а е пренаписан в голямата си част

Е, все още няма специализиран софтуер за Линукс. Ще видим след време... Един пример CAD/CAM системи, ама не ми говори за оупън сорс "алтернативи", защото те не могат да заместят. Все едно да ми кажеш, че GIMP и PhotoShop е едно и също (да ама не).

Явно това е процентът на умните хора :)

Нормално е "Линукс" да държи малък процент от ПАЗАРА. Все пак повечето дистрибуции са безплатни и не влизат в тая категория.