Коментари - И Бил Гейтс бие тревога за изкуствения интелект | IT.dir.bg
назад

И Бил Гейтс бие тревога за изкуствения интелект

Бил Гейтс се присъедини към физика Стивън Хокинг и предприемачa-милиардер Елън Мъск и обяви, че изкуственият интелект е заплаха.

Обратно в новината

Коментари - И Бил Гейтс бие тревога за изкуствения интелект | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Невронната мрежа е модел за обработка на информация, вдъхновен от изучаването на биоелектричните мрежи в мозъка на човека и животните, образувани от неврони и техните синапси. В наши дни учените често наричат изкуствените невронни мрежи просто невронни мрежи. Опростен изглед на изкуствена невронна мрежа Математическия аналог на биологичната невронна мрежа представлява множество от взаимносвързани прости изчислителни елементи (неврони). Всеки неврон приема сигнали от другите (под формата на числа), сумира ги, като сумата минава през активационна функция (най-често използваната е сигмоидалната функция y=f(x)=1/(1+e-х)), и така определя своята активация (степен на възбуда), която се предава по изходящите връзки към другите неврони. Всяка връзка има тегло, което умножавайки се със сигнала, определя неговата значимост (сила). Теглата на връзките са аналогични на силата на синаптичните импулси, предавани между биологичните неврони. Отрицателна стойност на теглото съответства на подтискащ импулс, а положителна - на възбуждащ. https://link/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0

Той отдавна съществува...всеки сам застрашава себе си в крайна сметка . . и оптимистично погледнато може би всегашното му функциониране управляно малко или много от тирани е по добруия вариант за текущо развитие на животата в планетата и системата на хората и всички останали,отколкото да бъдем управлявани от едно буквално нищо което не знае що е чуство...пълен хаос... И все пак вече е написана историята . . . съдбата не спира

човкът е измислен и направен от машини.

Господство над хората винаги е трябвало, но не от хора. Сега е идеалният случай да има перфектното съжителство между хората, контролирано от машините, които нямат алчност, нямат скруполи, нямат емоции.

Ъхъ... за протеинови блокчета.

Това е така, защото при създаването на част от ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ е липсвал ЕСТЕСТВЕН такъв! За базата знания на една експертна система напр. (която е вариант на ИИ) е необходим супер професионализъм в съответната област и силно развит естествен интелект! Иначе съветите и действията ще са като при Б. Борисов с тази ужасна разлика, че втори шанс ЗА КОРЕКЦИЯ след предприето действие - НЯМА!

Това е така, защото при създаването на част от ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ е липсвал ЕСТЕСТВЕН такъв! За базата знания на една експертна система напр. (която е вариант на ИИ) е необходим супер професионализъм в съответната област и силно развит естествен интелект! Иначе съветите и действията ще са като при Б. Борисов с тази ужасна разлика, че втори шанс ЗА КОРЕКЦИЯ след предприето действие - НЯМА!

Не забравяйте, че това което отличава хората от останалите животни са едни ЕЛЕКТРИЧЕСКИ импулси в мозъка. Мозъка е един свръхсложен КОМПЮТЪР, макар и биологичен. В момента се опитват да имитират работата на 1% от мозъка и са им нужни огромни изчислителни ресурси. Ама след години може и да успеят да пресъздадат цял мозък. Все пак и навремето компютрите са били колкото самолетен хангар, а сегашните телефони са 1000 пъти по-мощни. Така, че изкуствен интелект ще има. Колкото и да се опитват да го програмират, с времето ще еволюира и ще стане самостоятелен.

Много ти харесва на теб да говориш за компютри и чипове обаче... ама в случая не опира до това каква изчислителна мощ имаш. Щом нямаш ТЕОРИЯТА как да стане, все тая е дали ще работят 1 милион или 1 квадрилион процесора. "Чарковете" в мозъка не обясняват менталните явления, колкото и мащабни да са като структура (и не става въпрос само за човек, говорим за всяко живо същество на практика).

Ама верно сте тъпи. Това дето не ви е ясно на вас, не е ясно на никой.

Изкуствения интелект може да се програмира да взема решения съобразени с няколко принципа, и да не е заплаха. Нещо като десетте божи заповеди... Въпросът е в това, че хората може да създадат тъкъв с друга програма и друга настройка за война, насилие и тероризъм и тогава всичко отива в друга посока.

Коментарите тук са от рода на "Добре дошли в света на БГ идиота...Ко е ...туй ва? Де го туй ...ва? Къв е тоз ...ва? Няма таквоз нещо...ва. Само че Кортана на чичко Бил се разработва повече от 5г и е базирана на ΑΙ. Едва ли сте по-наясно от него.

хгффгжййу

Не вярвам това да е реална заплаха...няколко Руски Тороли биха могли да вразумят този непослушен интелект....

Какъв ИЕ, какви 5 лв.?? Малко ли ви е още днес да зависите за елементарните си потребности от десетки пароли, а ако бачкате в офис и/или IT сектор, да се сбърквате от смени на кодове, пароли, ID-тa...? Вече не знаем кои сме, за кого работим, кой ни "храни", на чие хоро сме се хванали, кой и кога ще ни дръпне чергата под краката. Добре че е ракийката да ни приземява, иначе хептен ще се изживеем като извънземни.

Те не могат още да го направят, а вече знаят какво ще стане. Това да не е като по филмите.

Всъщност... ако ИЕ се изгражда по принципите, формулирани от Айзък Азимов в "Аз, Роботът" - мисля че дяволът не е чак толкова черен. Вчрно че Азимов не беше нито кибернетик, нито софтуерист, но пък смислено дединира правилата.

sps_hrsf@abv.bg

абе смешник, роботи и сега убиват хора във войни.

Така наречения Уатсон на ИБМ е доста добър изкуствен интелект. И работата наистина върви зле. Проблема е там че не може да се втълпява на интелект каквото и да е. така че принципите на Азимос са фантазия.

Уатсон е просто една голяма база данни. А дали наистина е спечелил онова загубено ТВ шоу... не съм много сигурен, Ай би ем май мамят за доста неща.

трябва, Били и трябва, човешкото племе е толкова сбъркано в голямата си част, в останалата е просто, така че - да заповядат машините, по-зле няма как да стане, най-много да се оправи

Отговорът е закодиран в легендата за Прометей , който дал огъня т.е. познанието на хората и бил наказан... Въпросът е трябва ли да се дава(продава) знание т.е. технология на сульо и пульо...

Прометей не дава технология на Сульо и Пульо, а е дал на хората нещо, което другите богове са искали да запазят за себе си, за да държат хората в подчинение и неблагосъстояние. Разликата е огромна, но явно твоят естествен интелект не е достатъчен.

Очевидно си от хората които искат да им се даде...Успех с чакането.

Кой определя кой е сульо и кой пульо, които нямат право на познание. Много шовинистично подхождате. Не така.

Кой определя какво трябва???? В крайна сметка парите и домогването до позиция на надмощие в глобелен мащаб. Значи да си направим изводите.

Прав е Уили. Като се има в предвид как китайците копират оригинала и правят ментак реплика е нормално да стане сакътлък. Вижте марсохода им "заека" , реплика на американския, с какво отклонение кацна - 400 КИЛОМЕТРА от планираното!!! Ментето си остава менте.

"Персонален компютър ще дам за човек... с който да помълчим..." И сега без да има такъв застрашаващ ни изкуствен интелект, компютрите отвориха неподозирано голям по- рано поток от мултимедия към човека и потока започна да се самообезличава, да обезличава нещата от живота и да обезличава самият човек и неговото "АЗ". Вече е пословично как протича една другарска среща в ресторант - всеки се е вторачил в мобилното си устройство и накрая казват "Добре си прекарахме"

Под изкуствен интелект се разбира програми , които имитиран човешкият начин мислене. Програмата е алгоритъм , реализиран чрез процесорни инструкции. Таз компютърна програма няма чувства и въображение, а си следва алгоритъма създаден от човека. Такива сценарии като в "Терминатор" са филмово изкуство, а не реална реална заплаха. Един интелект не може да създаде по-висш от него интелект, защото самият той не може да разбере напълно как функционира за да има основа за усъвършенстване.

там е работата, че може да създаде...

Не бих бил толкова сигурен. Най-малко защото няма пример с който да демонстрирам тезата си. В нашата вселена нещата стават от горе надолу а не обратно. С други думи по-висш интелект създава по-нисш интелект или негова имитация. Човек не е в състояние на да разбере напълно себе си, липсва ни достатъчно интелект за целта.

По-лошо от ИИ е интелекта на българските депутати. Те изпълняват команди не на база математически изчисления а на база дадени финикийски знаци.

американският процесор, дето им задава командите, в такъв случай.

тоя па, не е чувал нашенската поговорка, човек го е направил, значи човек може да го развали

не тревога за AI, а шибаните си проектанти на IE, които отровиха живота на де що има фронт Еб-дизайнер. Да набие също и тези негови службаши, дето отмъкнаха Андерс Хейлсберг от Borland и накараха де що има беззащитни програмари да препишат всичко от Delphi на C#. И пак сме на "на черешата"

искуствения интелект е изкуствен и няма нито понятие като въобръжение нито понятие като усет. те тези неща няма как да се направят в изкуствения интелект, защото те просто не са част от интелекта.

, те са си част от интелекта, а това, което се нарича ИИ, си е просто система от механично изпълняеми команди на база математически функции.

Физикът изрази опасенията си, че в близко бъдеще ще бъдат създадени машини, способни да наложат господство над хората. И отново ще гледаме серийте на ТЕРМИНАТОРА но този път по-Внимателно......

Напълно е възможно в далечно бъдеще ИИ да ни затрие, но още по-възможно е в близко бъдеще някой Естествен Интелект до го изпревари.

Ами внимавайте тогава какво пишете, че да не се налага по стари логове ИИ да ви открива и изтребва :)

Сигурно ще са заплаха.Може да го пратиш на махне тиквите на идиотите в парламента.

Браво на Бил, я какъв хубав форум съсдаде тук. Виждам как темата разбуди въображението и чувството за хумор на много българи.

Коментари на медийни и финансови образи като Хопкинс и Гейтс, които едва ли ще успеят да определят какво точно е интелект та камо ли изкуствен, изглеждат смехотворни. Опасността за тотално компютъризираните държави идва по-скоро от ненадеждния хардуер и некадърно разработения съфтуер. Шокиращо е, че институциите са склонни да вярват с приоритет на грешни компютърн данни и резултати вместо на човешки твърдения. Нито един от произвежданите и използвани в момента хардуерни компоненти не гарантира 100% сигурност. Заради случайни и неконтролируеми грешки в дисковете, огромните бази даднни в момента сами без намесата на какъвто и да е сфтуер или интелект се променят незабелязано и неконтролируемо.

Според мен твоите разъждения по-скоро са смехотворни. Не ти е ясно какво се влага в определението "изкуствен интелект" и си склонен да анализириш от страна на твоите скромни познания.

министър Танев, ти ли си, бе?

Явно са на път да открият нещо или вече са го открили, но резултатите не са били хубави.

И Константин Тренчев, президента на профсъюза КТ Подкрепа, и той бил против изкуствения интелект, работниците щели да станат излишни и профсъюзът му щял да се разпадне.

Не знам кой говори глупости,защото в 18 и 19 век индустриализацията и въвеждането на машинното производство са лишили от прехрана и професия милиони хора в развитите страни на Западна Европа.

Впрочем, по същия начин са били плашени хората в 18-ти и 19-ти век. Но машините не са ги завладели, а лишаването от прехрана и професия се е дължало не толкова на механизацията, колкото на (умишлено) създаваните кризи на свръхпроизводство.

Мога да опонирам на тези мъдри хора. Изкуственият интелект сам по себе си не е заплаха за човечеството. Изкуствен интелект под контрола на естествен такъв - това може да е заплаха.

Мога да те уверя че изкуствения интелект след като прецени интелектуалния ти капацитет бързо ще реши да се отърве от теб.

Аз не съм чул едно нещо от Стивън Хокинг което да го е предсказал и да е станало факт. Или поне да има шанс да стане факт. Имаме основания да се притесняваме от изкуствения интелект точно толкова, колкото имаме основания да се притесняваме от собствния си природен интелект! Така смятам аз. Въпрос: Дали ако например Йосиф Сталин или Адолф Хитлер бяха роботи щяха да избият повече хора?

Виждам че за теб Хокин е нещо като Ванга. Предсказва и то се случва или не? Леле колко мъка има на този свят...

Е що, за тебе какво е?

бачи Бил да не се притиснява, той да насвие своите да си оправят браузерите, а дорде направим изкуствения интелект още много ъпргрейди и сървизпакове на виндозето ще изтрещят.

Въпрос:Какви са шансовете на човешкия вид за оцеляване срещу развит интелект, притежаващ или имащ достъп до цялато знание на човечеството, и способен да мисли и взема решения милиони и милиарди пъти по-бързо? Отговор: Нулеви.

шансовете на този развит интелект, като му спрат тока? Отрицателни.

Сигурен ли си че някой може да спре електрозахранването на 100% по цялата Земя за 90-100 години, та да се разредят и разпаднат всички видове запаметяващи устройства и електронни компютърни системи на един децентрализиран всеобщ изкуствен интелект?

Приятел, ти "Матрицата" не си ли я гледал. Даже и да не превърнат хората в батерии, слънцето доставя предостатъчно енергия. Посоката, която човечеството е поело, води до челен сблъсък с айсберг... дали той ще е ИИ, метеорит, извънземни или ядрена война няма голямо значение. Трябва голяма промяна, защото иначе няма да доживеем деня, в който ИИ ще е заплаха.

Бъдещето е на изкуствения интелект имащ опция за инсталация на индивидуално човешко съзнание. Това е пътя към безсмъртието.

Да бъдат роби на роботи е най-малкото, което заслужава човечеството...

Не звучи по различно от сега. Роби сме на бездушни, безсърдечни и безскрупулни "роботи". Само изкуството може би няма да може да се развива, но и то каквато посока поема напоследък, май няма да е голяма загуба.

Всяко тяло с претенции за интелект, неспособно да изпие кило току-що сварена ракия директно от чочура, не може да се смята за интелигентно и е обречено да бъде слуга, slave или безгласен робот завинаги. Законът е формулиран от Пешо Казанджията и доказан експериментално след множество опити върху хуманоиди и добитък.

Незнам за изкуственият интелект, но правителствотто на САЩ определено е огромна заплаха за човечеството.

Същото може да се каже и за аверите им от другата страна на Земното кълбо.

Ще викаш скоро "аверите" да те спасяват от евро-атлантическо робство.

Този интелект ще бъде създаден от хора и ще могат да го ползват само хора с достатъчен умствен базаж. Мързеливите и некомпетентните ще затъват все повече в своя мързел и без използваемост на всякакви свои възможностти. Няма да могат да се оправят в средата в която живеят.

Много синтетични представи имате за света. От името на егото ли се изказвате?

Светле, повечето хора с достатъчно умствен багаж, че да правят изкустерн интелект, са изключително славни в етиката и са ужасно лесно продаваеми срещу различни суми пари. Известно е обаче, че големи изроди по света притежават толкова пари, че да купят по 100 пъти всички по-горе споменати. Така че съждението ти издъхва още на първата отсечка.

...Очаровани от динамичното развитие на технологиите и опитите да се създаде изкуствен интелект, хората не трябва за заравят основният принцип на който се базира изкуственият интелект. А той е - изкуственият интелект веднъж създаден, дори и "примитивен" има свойството да се самоорганизира и самоусъвършенства с огромни темпове в сравнение с развитието на човека. Така че тези, които ни уверяват, че изкуственият интелект може да остане на ниво - невинни домашни любимци със святкащи очички и мяукащи звуци са в голяма грешка.Аз обаче се страхувам, че камбаната трябваше да я бият преди 20 години.Може би вече е късно...хората днес са роби на технологиите, без тях животът на съвременното общество изглежда невъзможен. А оттам до изкуствения интелект има една крачка....може вече и да сме я направили...ще се разбере след няколко десетилетия...

Вале, профан си, Вале, не си чеши езика. Плюсовете ги имаш само, защото форума е пълен с комплексирани sci-fi фенове. Въпросът с изкуствения интелект е теоретичен, не е технологичен - колкото и да усъвършенстваш технологията, нямаш ли теорията как да направиш едно нещо, все тая. Не го смесвай с проблема на консуматорското общество.

Може и да стане, а може и да не стане... гадае се в момента. Но всички сме свидетели, че нещата, които "изобретяват" във филмите рано или късно стават реалност. Едно е сигурно, че стигне ли се до развиване ИИ, трябва много внимателно да се подхожда...

Робот, който трепе наред и крещи "Алах Акбар"... яко, ама повече ще има връзка с ИД, а не с ИИ...

Ако изкуствен интелект управлява ядрено оръжие, става страшно.

И защо да е страшно? Нали е интелект? Значи не е тъп. Ако метне бомбите, то явно има интелигентна причина за това...

Филмите стават реалност, да не се повтори "Терминатора" само.

Бил да не остане по-назад, да не го помислят за прост и той подхвана същата песен.

Когато си купя домашен робот с ИИ, ще го задължа да гледа Бойна звезда Галактика, Терминатор, Прометей и Космическата одисея - да се развива психически ;)

Избрал ли си му име? Хал може би? (опитвам се да ти отгатна вкусовете :)) Аз моя май QT ще го кръстя :D.

Дейвид ме кефи повече - Майкъл Фасбендер ми е симпатичен, макар че името не е достатъчно емблематично...

Abu Talib

Струва ми се, че тези машини няма да може да работят, ако им се спре тока.Освен ако не са пригодени да набавят ток, ядейки от материята наоколо.Но тогава ще дойдем до разбирането, че и ние тук сме такива машини..сътворени нявга в далечното минало от по-развита цивилизация.

Първите признаци на своеволията на изкуствения интелект са налице. Софтуера на Енерго-Про реши, че трябва да билне два пъти избрани глави от населението и да подскаже, че господството на AI наближава. Отделно пък една нищо и никакв а програма, незнайно защо наричана браузер, известна като Intermet Explorer си прави всеки път каквото иска, хич и не ще да знае нищо за WEB стандартите и го кара на съсипия още от време оно. Затова на такъв зъл софтуер трябва овреме да му се подвре големия дебъгер, щото после ще е късно.

Ох, какво става с тея хора бе, пак ли прекалиха с филмите бе... сега остава и Ахмед Мерчев да се присъедини и циркът ще е пълен.

По данни от супер надежден източник засега Ахмед се въздържа от изказвания, за да не даде повод на конкуренцията от SAP Labs да се заинтересува от небивалото технологично превъзходство на Сайбъртрон. При опита си за създаване на гъвкави стави за хуманоида си специалистите Сайбъртрон са постигнали гъвкав, на моменти чак мек,.... изкуствен интелект. Но нека да не се разчува, засега.

Едно от най-великите неща които съм чел в живота си, а аз съм чел доста е разказа "Формулата на Лимфатер" на Станислав Лем. Горещо го препоръчвам на феновете на научната фантастика. Прочетете го, разказ е, не е роман и е точно по темата.

Наистина е готин разказ, но там става дума за еволюция, а не за ИИ. Освен това все пак е фантастичен разказ - ако ти напиша 4 формули ще разбереш веднага защо това няма как да стане и защо не може да бъде базирано на силиции при стайна температура подобно животно :)