Новините около криптосвета са изключително динамични в последните седмици.

Биткойн достигна най-високия си връх в историята, след като цената му мина 66 000$. Втората по-големина и обем Криптовалута Етeр, част от функционалността, на която е свързана със създаването на "умни договори" също стигна близо до своя  All time high - над 4360$ . На нюйоркската фондова борса беше пуснат първият фонд за търгуване с Биткойн, който избягва регулациите.  Как се случва това - чрез борсово търгувани фондове или ETF (exchange-traded fund). Взаимни фондове, които се търгуват като традиционните акции. Всъщност това позволява инвестиции и търговия с Биткойн, без да е нужно закупуването му от крипто борса. 

 

В допълнение една от най-големите  финансови институции Мастъркард обяви партньорство с Бакт, в което се съобщава, че ще предлага "широк избор от решения и услуги свързани с криптовалутите" за търговци, банки и фирми в технологичния сектор в Съединените щати.  Фейсбук, който си смени корпоративното име на Мета също се вмъкна във важните крипто новини. Крипто Борсата Coinbase ще си партнира със социалната мрежа за създаването на нов дигитален портфейл, който ще носи името Novi.

 

Идеята е портфейлът да позволи на индивидуалности да изпращат и получават средства от и до всяка точка на света "бързо, сигурно и без такси". Или поне така се твърди в съобщението, в което се представя проектът. А NBA - националната баскетболна асоциация продължава да си сътрудничи открито с бизнеси от крипто света.  След като хората отговарящи за баскетбола отвъд океана, пуснаха колекционерски картички, собствеността, на които се гарантира от блокчейн технологията,  Coinbase се превръща и в ексклузивната платформа за криптовалути, партньор на NBA.  E, когато нещата в света на "Крипто" са динамични няма как да минем без Илон Мъск.

 

  Няколко пъти цената на монетата Шиба Уну се увеличи значително, след като южноафриканецът публикува снимки на кученцето си, което е същото като символа на криптовалутата. Основният начин за комуникация с широката аудитория на Мъск е именно Туитър акаунтът му, където милиардерът разкри какви точно криптовалути притежава, а именно Bitcoin, Ethereum i Doge. След това последва и лек срив в цената на Shiba Уну - криптовалута, която от мнозина е смятана за монета без приложение и създадена с цел спекулации, но в същото време радваща се на голяма популярност. Към момента на записване на това предаване общата капитализация на Шиба е 36 милиарда долара, което го нарежда сред 20-е най-големи криптовалути. 

Поглеждаме и към централна Америка и по-конкретно към Ел Салвадор. През септември страната се превърна в първата, която прие Биткойн като официално разплащателно средство в страната заедно с долара. В Ел Салвадор по закон плащането с криптовалутата  трябва да бъде приемано от търговците и държавата. 

 

Ел Салвадор притежава 1,120 биткойна, еквивалента в долари към момента е около 70 милиона. Президентът на страната Найиб Букеле съобщава на съгражданите си кога страната купува биткойни, с особено удоволствие. Основните дискусии около решението на Ел Салвадор са свързани с волатилността на криптовалутите и рискът, който страната поема, при положение, че не се намира в цветущо икономическо състезание. Е, идеята която Букеле представя е, че целта е да бъдат привлечени повече инвеститори в страната, да се намалят разходите за транзакции и да се включат повече хора във финансовата система на Ел Салвадор, защото повече от половината население на страната нямат банкови сметки. Разбира се, вярата на правителството и страната в Биткойн представя идеята и за евентуална висока възвращаемост при повишаване на цената на дигиталния актив.  

 В този епизод на "Крипто" направихме интервю с известният български влогър-експерт и крипто инвеститор Пламен Андонов. Повече за това, в каква фаза от адаптацията на криптовалутите се намираме и какви са очакванията за бъдещето, можете да видите във видеото.