2021 година беше изключително динамична в света на Крипто. Ако гледаме финансовите измерения на целия криптопазар, той успя да премине границата на обща капитализация от 3 трилиона американски долари през миналата година. НФТ-ата придобиха изключителна популярност, като освен за дигитално изкуство, концепцията и идеята да се използват и с други приложения, като уреждане на авторски права или генериране на печалби при играене на компютърни игри започнаха да се осъществяват.

Getty Images

Първата криптовалута Биткойн, както и много други криптовалути, отбелязаха най-големите си върхове като стойност. В пика си Биткойн достигна цена от 70 000 $.

Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие Биткойн за официално разплащателно средство.

Getty Images

Е, какво да очакваме през 2022-а година, с високите нива на инфлация, които наблюдаваме в целия свят и страхът от задаваща се финансова криза. Още в първите дни на годината видяхме сериозни корекции в цените на много криптовалути, но това по-скоро не трябва да се приема за нещо изненадващо. Пазара на криптовалутите е много волатилен и цикличен. Остава въпросът в коя част на цикъла се намираме в момента и дали следва Bear Market, при който цените се сриват.

Getty Images

 Едно от най-очакваните събития през новата година е пускането на Етериум 2.0. Етериум 2.0 е подобряване на мрежата, като консенсусния механизъм ще се промени от досегашния - proof of work на proof of stake. Очакванията са подобрената мрежа, която е с огромно приложение да е по-сигурна, устойчива и адаптивна и с по-ниски такси.

Един от важните моменти за света на Крипто през миналата година беше, че огромни финансови институции като Виза, Мастъркард и ПейПал започнаха да приемат плащания с криптовалути. Е, очаква се и тази тенденция да продължи.

Getty Images

Блокчейн технологията се очаква да навлезе още повече в корпоративния свят. Според прогнози бизнеса ще инвестира близо 12 милиарда долара в интегрирането на технологията. Очаква се по този начин да се оптимизират много процеси, благодарение на което ще бъдат спестени средства, ще се повиши ефективността и увеличи производителността в много индустрии.Очаква още по-масово адаптиране, инвестиране и използване на криптовалути и от крайния потребител.

Getty Images

Един от актуалните въпроси през последните години е свързан с регулациите на криптовалутите, особено на американския пазар. През миналата година възможностите за крайния потребител да участва в света на Крипто стана изключително лесна, след като платформи като Робин Худ, Венмо и Кеш Ап, започнаха да предлагат инвестиране и търгуване с криптовалути.

В САЩ вече има приети закони, за това как трябва да се декларират печалби от дигитални активи и да се декларират пред данъчните. Очаква се тази година да бъдат гласувани още предложения, които да са свързани с притежаването на криптовалути. Третата генерация на интернет, популярна като web3 е базирана на идеята за децентрализация на интернет до голяма степен. Автономното използване на мрежата се случва чрез използване на блокчейн технологията, а темповете, с които се развива са впечатляващи. Идеята е да се намали зависимостта от технологичните гиганти и доставчиците на интернет, които към този момент събират огромно количество данни, според мнозина, не по най-добрия начин. Една от концепциите на web3 е интернет потребителите да контролират данните и инфраструктурата. От децентрализирано събиране на данни, през блокчейн проекти като ФайлКойн за съхраняване на информация или децентрализирана wireless мрежа, като Хелиум network - очакванията са новата генерация на интернет, да доведе до много нови възможности. Криптовалутите ще играят важна роля в този процес, защото могат да предложат устойчива система, която да мотивира потребителите да създадат новата инфраструктура на новата генерация на интернет. В епизод 9 на Crypto А  се пренасяме към Сингапур, за да ви срещна с един българин, който е със сериозни познания в света на Крипто

 

личен архив

Виктор Кьосев е роден в София. Завършва бакалавър и магистратура в Дания, в университета Олборг. След това се мести в Югоизточна Азия където развива няколко venture backed стартъпи. През последните 5 години той живее в Малайзия, Индонезия, а в момента е базиран Сингапур. Виктор е resource curator в няколко от големите крипто communities което му позволява да пише активно на тема уеб3 и крипто. Неговите статии редовно попадат в някой от големите tech медии в Югоизточна Азия.

Интервюто с Виктор Кьосев и неговите очаквания и прогнози за криптосвета през 2022, можете да видите във видеото.