Наскоро аукционна Сотбис пусна на търг копие на конституцията на САЩ. Група крипто инвеститори се включиха в наддаването. Организация наречена конситиуцонното ДАО събра над 40 милиона долара, но не успя да спечели търга. 

В крайна сметка констутицонното ДАО събира събра над 40 милиона долара от 17 000 Етириум портфейли. Изпълнителния директор на хеджфънда Ситадел, обаче даде малко по-висока оферта и да си закупи копието на американската конституция. Печелившата оферта е на стойност 43 милиона и 170 хилади долара. В ConstitutionDao са събрани 47 милиона долара, но при формирането на бюджета са заделени няколко милиона за съхранението и управлението на конституцията в случая, което не позволява на атономната организация да направи по-голяма оферта. 

Getty Images

ДАО всъщност е система за гласуване. Концепцията е всички участници чрез “умни договори” на блокчейн да определят заедно правилата за постигане на целите и да допринасят за осъществяването им.

 

В ДАО всичко се случва дигитално.  Участниците не се познават лично, освен ако не са търсили специално контакт по между си, комуникацията протича в Дискорд сървър, това е популярна чат апликация в крипто света, както и в геймърския такъв. Голяма група от хора могат да работят заедно за постигането на определена цел, допринасяйки на организацията с уменията си, а в замяна те получават това, което съратниците им в в ДAO решат. 

 

 През лятото група крипто фенове се събират и правят 7 цифрена инвестиция. Групата тайно купува единственото копие на “Once Upon a time in Shaolin” на У-Танг Клан за 4 милиона долара. 

 

 

 Няма как да минем и без новините от света на спорта. Една от амбициозните цели на ДАО наречено Krause House в момента набира средства да закупи отбор от NBA. Към 23 ноември 2021 година организацията е събрала 1.7 милиона долара много бързо. ДАО Краус Хаус е кръстена на легендарният мениджър на Чикаго Булс Джери Краус. Основната цел на групата е да успее да си купи баскетболен отбор. Е, със сигурност ще трябва да съберат доста средства, защото мога да ви дам пример с Юта Джаз, който беше продаден през декември 2020 за 1.6 милиарда долара. 

  

Getty Images

Идеята за децентрализираните автономини организации придобива все по-голяма популярност, особено в Съединените щати. В щата Уайоминг, DAO организациите вече имат и легален статут близък до този на ООД-ата в България. 

 

 

ДАО е организация, който е проектирана да е автоматизирана и децентрализирана. Организацията предоставя на участниците си виртуални монети , които им позволяват да упражняват правото си на глас за решенията. Пренасяме се към Сан Франциско, за да ви срещна с човек, който е част от компания, която работи именно в ДАО сферата, улеснявайки създването на тези виртуални монети, при създаването на общество тип ДАО. Така наречените социални монети. 

 

Интервюто с Елиот Кува-Дютрай, който е част от екипа на coinvise.co, можете да видите във видеото.