Съоснователят на Wikipedia Джими Уелс продава първата си редакция в безплатната онлайн енциклопедия като незаменим токен (или NFT). Акционната къща Christie's вече е стартирала търг, който ще приключи на 15 декември.

Незаменимите токени представляват уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му. В момента те са най-новата инвеститорска мания на фона на бързото разрастване на пазара на цифрово изкуство.

Средствата от този търг ще отидат за благотворителни каузи и подкрепяната от дарения социална мрежа WT.Social. Тя бе стартирана от Уелс през 2019 година.

NFT-то на предприемача всъщност е ключът към много ранна версия на Wikipedia, която дебютира през януари 2001 година. "Това, което виждате, е точно как изглеждаше енциклопедията в момента, когато настроих софтуера", коментира той пред The ​​Verge.

Купувачът ще може да промени прозореца за връщане на редакциите и ако наистина иска, ще може да изключи редактирането или да затвори страницата. Той също така ще има възможността да предприеме напълно независим подход и да остави самия Джими Уелс да управлява страницата вместо него, например.