Ракетните програми в Северна Корея се финансират от криптовалути, заявява ООН в свой доклад изпратен до медиите.

Между 2020 г. и средата на 2021 г. хакерите на Пхенян са извършили кибератаки, присвоявайки над 50 милиона долара в крипто активи от известни борси. Тази тактика е "важен източник на приходи" за ядрената и ракетната програма на Северна Корея, пише Би Би Си.

От компанията за киберсигурност и анализи Chainalysis твърдят, че само за миналата година Северна Корея може да е откраднала до 400 милиона долара миналата година.

През 2019 г. ООН съобщи, че Северна Корея е натрупала приблизително 2 милиарда долара за своите програми за оръжия за масово унищожение. Средствата са набавени чрез извършването на сложни кибератаки.

Експертите посочват, че Пхенян предпочита етериум, пред биткойн.

Благодарение на своите хакери Северна Корея е в състояние да продължи да развива своята инфраструктура за ядрени и балистични ракети. Икономиката на страната на практика е блокирана от въведените срещу нея международни санкции.

Пхенян оправдава разработката на оръжия за масово поразяване с "желанието на САЩ да подчини страната". Управляващите посочват, че отказалите се от подобни разработки страни, като Либия и Ирак, по-късно не са били пощадени от Вашингтон. Според тях Щатите нямат моралното право да определят кой може и кой не може да притежава атомни бомби. Освен това те са единствената страна в историята, използвала подобно оръжие срещу чужди градове.

Критиците на Пхенян твърдят, че тоталитарната страна използва своите мощни оръжия единствено, за да запази властта на едноличния режим в страната.

Съвет по правата на човека заема позиция, че международните икономически санкции удрят най-силно обикновените граждани, а не управляващите. След въвеждането им населението на потърпевшата страна потъва в бедност, защото доставките на електричество, вода, газ, гориво, лекарства и храна се сриват. Властта обаче намира други способи, за да осигури своите цели.