Amazon представи нов Kindle с подобрени функции. 10,2-инчовият Kindle Scribe, оборудван с E Ink дисплей, се предлага със стилус и нов софтуер. Моделът вече е наличен за предварителна поръчка в САЩ на цена от 339,99 щ. долара. Amazon обещава, че доставките за клиентите ще започнат навреме за есенния и зимния празничен сезон.

Според вицепрезидента по продуктите и маркетинга на Amazon Кевин Кийт моделът е първият вариант с 300 ppi и персонализирана "топла" подсветка. Потребителите могат да вземат и писалката Basic Pen или Premium Pen за още 30 щ. долара. По-скъпият стилус има програмируем бутон и специален сензор - "гума за изтриване". И двата стилуса използват технологията Wacom EMR и не се нуждаят от зареждане.

Записването на бележки или скицирането в полетата е интегрирано и всички бележки и рисунки с писалката се запазват в паметта на устройството. Поддържа се PDF формат и е възможно сърфиране в интернет. Amazon дори се договори с Microsoft да интегрира специален бутон в Word, който да позволява експортиране на документа директно в Kindle. Бележките и снимките не могат да се виждат при експортиране към други устройства, но компанията твърди, че работи по въпроса.

Scribe прилича на Kindle Oasis по своя асиметричен дизайн. Дебелината на новия модел е 5,8 мм, а теглото му е 430 грама. Въпреки че устройството е малко по-леко и по-тънко от последния iPad Air, таблетът на Apple има много по-богата функционалност. По своята същност обаче устройствата имат различно предназначение, а батерията на Scribe ще издържи седмици употреба. Освен това Amazon твърди, че е решила да не оборудва устройството си с някакъв вариант на пълнофункционална операционна система като Android, тъй като в противен случай Kindle не би бил това, което е сега - устройство предимно за четене без много разсейващи функции.

Животът на батерията до голяма степен зависи от активността на използване на стилуса. Според Amazon Scribe ще издържи 12 седмици при четене по 30 минути на ден или три седмици, ако стилусът се използва по половин час на ден, тъй като екранът трябва да се обновява по-често.

Компанията обяви, че потребителите ще могат не само да водят бележки в съществуващи документи и книги, но и да създават бележници, скици, списъци със задачи и друго графично съдържание. Amazon отдавна заяви, че крайната цел е бъдещите Kindle да бъдат пълен аналог на истинската хартия, с която да се работи удобно и приятно.