Много е вероятно следващото поколение iPhone да получи порт за зареждане USB Type-C. Причината за това ще бъде законът, приет в Европейския съюз, според който смартфоните, таблетите и другата електроника, продавана в ЕС, трябва да бъдат оборудвани изключително с портове USB Type-C. Като се има предвид размерът на пазара в региона, Apple ще трябва да направи отстъпки и да се откаже от собствения Lightning.

Законът беше одобрен от Европейския парламент във вторник и задължава преминаването към единно зареждане до края на 2024 г.

Според старши анализатора на CCS Insight Бен Ууд, Apple ще трябва "неизбежно" да капитулира и да премине към USB Type-C в iPhone 15. Експертът прогнозира, че тъй като промяната на интерфейса вече е извършена при MacBook и iPad Pro, процесът на преход всъщност вече е започнал. Тъй като iPhone 14 не донесе значителни промени в дизайна, в iPhone 15 вероятно ще последват по-значителни актуализации - това би било оптималното време за представяне на новия порт.

През май Bloomberg съобщи за тестове на iPhone с USB Type-C, но източници предупредиха, че новите продукти няма да се появят преди 2023 година. IDC смята, че ако Apple премине към USB Type-C в Европа през 2023 г., технологичният гигант ще премине към това и в други региони - освен ако не реши, че патентованите зарядни устройства и аксесоари ще носят твърде много пари, за да се откаже от тях. Въпреки това експертите смятат, че Apple всъщност вече се подготвя за прехода през следващите две години.

Европейският закон се подготвя от около 10 години. Европейските законодатели твърдят, че използването на различни стандарти за зареждане допринася за разхищението, а нововъведенията ще позволят на потребителите да не купуват ново зарядно устройство с всеки нов смартфон.

Според Ууд това е "победа на здравия разум". Макар че феновете на Apple имат огромен брой устройства, които се зареждат чрез Lightning, предвид разпространението на USB Type-C, използването на този стандарт от Apple е много логично.