Apple обяви, че прекратява производството на своя самостоятелен iPod, слагайки край на повече от 20-годишно използване на устройството, което революционизира потреблението на цифрова музика през новото хилядолетие, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

За много слушатели на музика нуждата от самостоятелен iPod е намаляла значително, тъй като Apple все повече интегрира своите музикални и подкаст приложения в своите продукти, включително iPhone и Apple Watch.

Вижте как се променя дизайнът на iPod >> >> >>

Снощи Apple заяви, че най-новото поколение на нейния преносим медиен плейър, iPod Touch, ще бъде достъпно чрез уебсайта на компанията, чрез магазините на Apple и оторизирани дистрибутори "до изчерпване на доставките".

Изцяло бялото първо поколение iPod на Apple влезе в продажба през ноември 2001 г. Белите слушалки на iPod-а се превърнаха в емблематичен символ на потреблението на мобилна музика. На 9 април 2007 г. Apple обяви, че е бил продаден нейният 100-милионен iPod.

Смартфоните иззеха функцията на музикалния плеър и самостоятелни mp3 устройства стават все по-редки. Последното поколение на iPod на практика приличаше на смартфон - имаше камера, сензорен дисплей, връзка с интернет и процесор за мобилни игри. Дори дизайнът му беше сходен с този на iPhone.

Първият iPod дебютира през 2001 година и предлагаше 5GB място за съхранение на музика. През 2004 устройството се сдоби с цветен дисплей, а през 2010 година дебютира малкият iPod Shuffle. След това устройството заприлича на по-малко функционален iPhone и сякаш изгуби самоличността си.