Българинът Иван Кристофф, известен като "Човека паяк", разработва специален часовник за спасителни операции.

Той ще е със сапфирено стъкло, антимагнетичен титанов корпус, с гравирана българска национална символика и ще бъде произведен в лимитирана серия.

Уредът ще има опция за обратно отброяване на "златния час", който е от значение за бърза медицинска помощ и спасяване на човек в беда. Циферблатът ще е разграфен по градуси, а часовникът ще дава възможност за изчисляване на натоварването с тежести при спасителни акции с въжета.

Любопитно е, че сплавта на корпуса включва метал от фюзелажа на самолети на родните ВВС.

"Часовникът ще е с надписи на кирилица и върху корпуса ще бъде упоменато, че е българско производство", споделя експертът по височинно спасяване.

Това не е единствената инициатива на Иван Кристофф.

"Смятам, че повод за национална гордост ще е, ако допринесем за иновации в сигурността по време на полети и въздушно спасяване. Затова работя по проект за нов вид спасяване по въздух", споделя експертът.

Само преди няколко седмици Иван Кристофф полетя на балон с цветовете на българския национален трибагреник. Проектът е част от обявената от него кауза #UnitedForBulgaria - "Обединени за България".

"Човекът паяк" смята да лети с балона, за да рекламира страната ни под мотото "Иновации в движение". Той ще заснеме много от най-големите ни забележителности, показвайки ги от "по-екстремен ъгъл".

Кадрите ще дебютират на провежданото в момента Dubai Expo 2020. Заедно с тях българинът ще запознае гостите на събитието с успехите на България в Космоса и родните иновации. Изложението в Дубай приключва тържествено на 31 март 2022 г.