E Ink и Sharp Display Technology обявиха сътрудничество за разработване на следващото поколение субстрати за дисплеи за електронни книги.

Известните, подобни на хартия екрани, с електронно мастило на E Ink ще се основават на също толкова революционната технология на Sharp за тънкослойни транзистори с оксид, известна с абревиатурата IGZO. Това ще подобри честотата на опресняване на екраните E Ink и ще намали консумацията на енергия на електронните четци.

Японската компания Sharp произвежда дисплеи върху субстрати IGZO от около десетилетие. През това време LCD панелите, базирани на тази технология, се оказаха много ефективни и осигуряват по-висока разделителна способност, без да увеличават консумацията на енергия.

Оксидните TFT (транзистори), базирани на този материал, позволяват по-висока подвижност на електроните, което ги прави по-малки, без да ограничава потока на тока. Освен това оксидните тънкослойни транзистори имат по-ниски токове на утечка, което не води до увеличаване на потреблението с увеличаване на броя им (разделителната способност).

Най-важното е, че използването на IGZO субстрати ще позволи създаването на цветни E Ink дисплеи с по-бързи актуализации на екрана. Те ще могат да се опресняват за 0,5-1,5 секунди, докато при конвенционалните субстрати това би отнело до два пъти повече време. Времето за опресняване в черно и бяло ще бъде 0,35 секунди. Заявената разделителна способност е 300 dpi. 8-инчовите дисплеи върху IGZO субстрати са в процес на производство.

Ще научим повече за новите продукти от 18 до 21 октомври на CEATEC 2022. По време на събитието E Ink и Sharp обещават да представят ново поколение електронни книги, включително модели с цветни екрани.