В случай че нямате привилегията да познавате никого от симпатичната субкултура на геймърите, гийковете и нърдовете, или вие сами не принадлежите към нея, най-вероятно няма да имате толкова дълбоки познания в областта на геймърските компютри и тяхната периферия. Което всъщност може да се окаже пропуск.

Да вземем например стандартен аксесоар като предпочитаните от тях геймърски клавиатури. По какво се различават от обикновените? Какви са техните предимства? Наистина ли са им необходими, за да могат да играят компютърни игри? Отговорите на всички тези въпроси ще разберете в настоящия текст.

Какви са разликите между стандартните и геймърските клавиатури?

Както можем да се досетим, определението "геймърски" съвсем резонно навява на мисълта, че моделите, спадащи към тази подгрупа, са по-специализирани и пригодени за по-ефективно изпълнение на точно конкретна цел. Постигат го с помощта на функционалности и характеристики като оптимизирано RGB възпроизвеждане на цветове, мултимедийни контролери и програмируеми клавиши. Също така, те често имат механични превключватели, които са по-издръжливи и "по-отзивчиви" от мембранните.

Какви са основните предимства на геймърските клавиатури, които ги правят толкова предпочитани?

Наличие на механични превключватели

Механичните превключватели са белег, запазен основно за геймърските и високопроизводителните клавиатури. Те подобряват значително представянето им и ги правят далеч по-податливи, докато играем игри или просто пишем нещо странично. Те правят устройствата удобни и бързи, като основното им предимство е, че дават по-добра "обратна връзка" на човека относно натисканите клавиши (главно чрез звук).

По-кратко време за реакция на командата

Обикновено реагират в рамките на 15-25 милисекунди, докато средната стойност на стандартните клавиатури е около 30. Може би ще се запитате какво са 5 милисекунди? В гейминг света безспорно са важни, защото могат да ни дадат предимство пред опонента.

Едновременно реагиране на няколко клавишни команди (N-Key Rollover)

Механичните клавиатури имат способността да запомнят и възпроизвеждат поредица от голям брой последователно и/или едновременно натиснати команди, докато при стандартните тази цифра не е повече от шест. В света на геймърите, където често се водят битки с чудовища, шест клавиша въобще не са достатъчни.

По-стабилни и лесни за дългосрочна поддръжка, както и с по-дълъг живот като цяло

Механичните клавиатури са конструирани от по-масивни компоненти, следователно са по-тежки и устойчиви. В допълнение, те по дефиниция са модулни и обикновено се произвеждат така, че ако някоя част се счупи, да може лесно да се замени, вместо да се налага ликвидиране на цялото устройство. Това е една от предпоставките да имат по-дълъг цялостен живот, както и заложената производствена издръжливост от впечатляващите 100 милиона натискания на клавиш.

Задължителна ли е геймърската клавиатура за един геймър?

Отговорът на въпроса е субективен и варира спрямо възможностите и потребностите на конкретния индивид. Геймърските клавиатури са прекрасен аксесоар, който позволява на любителите на компютърни игри да ги практикуват по-оптимално и да се насладят максимално на преживяването, но и сами по себе си са инвестиция. Ако можете да си ги позволите и геймърството не е просто ваше далечно, странично хоби, а нещо като втора професия, то си заслужава да отделите средства и да ги вложите в подходящо оборудване. В противен случай, стандартната ви клавиатура би свършила съвсем прилична работа.