Не всички допълнителни функции на устройствата, които използваме в дома или на работа, са видими: има детектори за дим с вградена мини камера и настолни лампи, които, според описанието на продукта, могат да слушат в реално време. Някои химикалки и запалки пък са в състояние да снимат и да правят звукозаписи.

Такива ежедневни устройства не само изпълняват предназначението си, но и имат съмнителни допълнителни функции.

Записват ни, без дори да забележим

Потребителите, които не са добре запознати с електронните устройства, вероятно изобщо не забелязват, че те могат да подслушват разговори или да правят видеоклипове в собствения ви дом. В тази връзка Фите Вулф от регулаторния орган Федерална агенция за мрежите (Bundesnetzagentur) припомня, че шпионските устройства в Германия са забранени. "Шпионски устройства са такива, които записват тайно звук или картина, и са в състояние да ги предават чрез радиовръзка или през мобилната мрежа", обяснява Вулф.

Към тези устройства се числят и телефоните, които разполагат с опция за подслушване, често наричана "мониторинг на звука", "функция за бебефон" или "еднопосочен разговор". Федералната агенция за мрежите е изследвала устройства и дори е спирала продажбата им, ако микрофонът или камерата могат да бъдат активирани чрез приложение или SMS команда. С "умни" часовници, които имат съответните функции, трети страни могат например да подслушват гласове в близост до устройството. Миналата година Федералната агенция е спряла общо над 4600 забранени продукта - два пъти повече от предходната година, включително прахосмукачки-роботи, ароматизатори и кутии за носни кърпички, които разполагат с камера и аудио функции.

И все пак не всички устройства с подобни допълнителни функции са незаконни. Според новия германски закон за защита на данните (TTDSG), приет на 1 декември 2021 година, те са забранени само ако се свързват с интернет и по този начин предават фото-, видео- или аудиоматериали. На въпрос за конкретен детектор за дим, който може да записва видео, Федералната мрежова агенция потвърди, че устройството е законно достъпно в Германия. Въпреки това, според Вулф, този детектор за дим може да бъде използван и незаконно. Такъв е случаят например, когато човек е тайно записан с него. Това е престъпление.

Уязвими за хакерски атаки

Шпионските устройства, които се свързват с интернет, не са само забранени. Те създават още един сериозен проблем, казва експертът по IT сигурността Одед Вануну от компанията Checkpoint в Тел Авив. Без съмнение всички тези интелигентни устройства, които се свързват с интернет, представляват риск за личните данни в домакинствата и в компаниите: "Защото този достъп до интернет може да се използва и от хакери", обяснява Вануну.

Той го демонстрира нагледно с настолна лампа. След като бъде хакната, IT експертът може да поеме пълен контрол над нея, включително да я включва и изключва и да сменя цвета на светлината. "Лампата ми служи не само като точка за достъп, но и като точка за атака на останалите устройства, които са свързани в къщата. Мога да осъществя достъп до всичко и да правя всичко", обяснява Вануну. Хакерите могат да използват лампата също и за проникване в компютъра на жертвата с цел кражба на данни от него.

Четете описанието на продукта!

При покупката на уреди с допълнителни функции потребителите трябва да внимават дали съответното устройство разполага и с камера и микрофон, дали може безжично да предава незабелязано данни, и дали трети лица могат да получат достъп до него.

Говорителят на Федералната мрежова агенция Вулф препоръчва на потребителите да "четат внимателно описанието на продукта". Който има съмнения, може да се свърже с отговорните институции. В Германия това е Bundesnetzagentur, казва Вулф. В крайна сметка кой иска шпионин в собствения си дом?

Статията е публикувана ТУК >>