В днешно време все повече хора се опитват да увеличат физическата активност в ежедневието си и цялостно започваме да ценим повече положителното влияние, което спортът оказва върху физическото и психическото здраве. Бягането без съмнение е една от най-достъпните и полезни спортни активности. То укрепва сърдечно-съдовата система и мускулите, помага за поддържане на здравословно тегло, облекчава стреса и подобрява настроението.

Хората, които редовно го практикуват, са в състояние да напредват и да изминават по-дълги разстояния с по-добро темпо месец след месец. А с този напредък идва и естественото желание да го проследим и да го подчиним на научно-обосновани системи за измерване на напредъка и професионални тренировки, особено ако се готвим за състезания или предстоящи спортни маратони.

Това желание се посреща чудесно от новия Huawei GT Runner и изчислявания от него Running Ability Index (RAI). Ще дадем малко повече разяснения какво се крие зад това съкращение, а в първата събота след Деня на спорта-9 април, от 11 часа, на стадиона на Националната Спортна Академия в Студентски град Huawei ще посрещне всички желаещи на едно свежо пролетно събитие с участието на безкрайно мотивиращата Ивет Лалова.

Всеки присъстващ на събитието ще има шанс да спечели нов Huawei GT Runner и други награди, както и да говори лично и вземе автограф от Ивет Лалова. И тъй като спортът е за всички, за здраве и добро настроение, всички награди, включително най-новият спортно-ориентиран смарт часовник на Huawei, ще бъдат изтеглени на томболен принцип сред всички присъстващи. Повече за събитието, което разбира се включва и бягане с Ивет за най-смелите ентусиасти, може да намерите тук >>>

Да се върнем на индекса за нивото на подготовката ни за по-сериозни базирани на бягане предизвикателства, а именно Running Ability Index (RAI). Това е функционалност на Huawei, която се основава на изключително точната програма за бягане Huawei TruSport и обединява няколко важни елемента, за да предостави на потребителите ефективна оценка на техните способности за бягане.

RAI комбинира фактори като сърдечен ритъм, темпото, разстоянието, честотата и други проследявани от часовника данни, за да даде на потребителите точна разбивка на текущите им умения за бягане, тренировъчно натоварване и цели. Часовникът също така осигурява наблюдение и оценка на техниката на бягане, което е особено полезно за по-напреднали бегачи, които бягат на по-дълги разстояния и са по-изложени на рискове от наранявания и претоварване.

Идеята не е само да имате измерител на подготовката си, който да сравнявате с приятели. Watch GT Runner е не просто мотиватор, а и високотехнологичен личен треньор. На база на изчисления текущ RAI индекс, той изготвя динамично регулиращ се тренировъчен план.

Понякога, ако трениращият е претърпял контузия или просто има нужда от почивка, може да е трудно да се върне на пистата с интензивността, която е била поддържана преди. Интелигентният план за динамично регулиране е предназначен да улесни завръщането към спорта. Това означава, че тренировъчният план за всяка следваща седмица се основава на изпълнението на плана и обратната връзка на тялото към плана за обучение, завършен предишната седмица. Така програмата за обучение е реалистично адаптирана към текущите възможности и осигурява контролиран напредък всяка седмица.

Интересно е да се отбележи, че смарт часовниците на Huawei са разработени под наблюдението на група учени в специализирани здравни лаборатории, за да засичат здравни параметри с възможно най-висока точност. HUAWEI Watch GT Runner не е здравен уред, а смарт часовник, силно фокусиран върху предоставянето на усъвършенствани, обширни данни, предназначени както за ежедневни джогъри, така и за професионалисти, които се подготвят за следващото състезание.

Освен пряко свързаните със спорта параметри, той измерва и параметри на цялостното ни състояние, като например качеството на съня и нивото на стрес, и дава ценни съвети за подобряването им на база на засечените данни. Заслужава да се отбележи и изключително точното геопозициониране на база на пет глобални сателитни системи, полезно както при определени спортни дисциплини, така и ежедневието, съвместимостта и с Android и iOS смартфони, и разбира се - характерният за смарт часовниците на Huawei дълъг живот на батерията, в случая до 2 седмици при обичайна и 8 дни по-интензивна употреба.

Повече за Huawei Watch GT Runner можете да научите тук >>>