LG Display представи днес първия в света 12-инчов разтеглив дисплей с висока разделителна способност. Екранът може да бъде удължен, сгънат и усукван без изкривяване или повреда.

Наскоро представеният Stretchable дисплей на компанията е първият в индустрията, който постига 20 процента разтегливост, разделителна способност от 100 ppi и пълноцветен RGB.

В допълнение, неговата висока гъвкавост, издръжливост и надеждност увеличават максимално потенциала му за комерсиализация.

Представеният дисплей е базиран на еластичен субстрат, направен от специален силиций. Материалът е подобен на този, използван в контактните лещи. Крайният резултат е, че 12-инчов дисплей може да се похвали с "гумена гъвкавост", която му позволява да бъде разтегнат до 14 инча.

Естеството на свободната форма на дисплея предлага авангардни решения, надминаващи съществуващата технология за сгъване и навиване.

Разтегливият дисплей използва микро-LED източник на светлина със стъпка на пиксела по-малка от 40 μm, осигурявайки високо ниво на издръжливост. Резолюцията и качеството е на много добро ниво.

LG Display разработват разтегливия дисплей от 2020 година. Миналата година дебютира прототип с по-ниска резолюция и цветови способности.

Според компанията най-голямата полза на технологията е, че екранът лесно се прикрепя към извити повърхности като кожа, дрехи, мебели, носими устройства и различни интериори. Той би позволил ново поколение умни вещи.