Gartner обяви статистически данни за световния пазар на персонални компютри през второто тримесечие на тази година. Представените данни включват продажби на настолни компютри, преносими компютри, ултрабуци и хромбуци. Таблетите не са включени в нея.

В световен мащаб между април и юни са продадени 72,0 милиона компютъра. Това е с 12,6 % по-малко от резултата преди една година (82,4 млн. единици). По този начин, както беше отбелязано, беше регистриран най-силният спад от девет години насам.

Lenovo оглавява класацията на най-големите доставчици с дял от 24,8 %. На второ място е HP с 18,8%, а "бронзът" отиде при Dell с 18,5%. На четвърто място е Apple с 8,8%. Следват Acer и ASUS, които контролират съответно 7,1 % и 6,5 % от пазара. Всички останали доставчици заедно държат 15,5% от индустрията.

Регионът на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), който включва Европа, Русия, Близкия изток и Африка, е бил най-силно засегнат. Тук доставките на персонални компютри спаднаха с 18% до 17,8 милиона единици. В същото време доставките в сегмента на преносимите компютри са намалели с 20%, а в сегмента на хромбуците - с повече от 50% на годишна база.