От известно време фото-репортерите на Ройтерс заснемат тежките климатични явления с безпилотни летателни машини, или дронове. Наскоро те разказаха как точно правят това.

Когато фотографът Лукас Джаксън се отправя към Гренландия през юни, той носи тежка, огромна чанта, съдържаща важна част от оборудването, за да документира изменението на климата. Прекарва седем дъждовни дена в къпминг в глетчера Хелхайм в Гренландия, близо до малкото морско село Тасиляк.

Използвайки дрон Inspire 1 Pro, Джаксън натрупва повече от 700 гигабайта кадри и изображения от Гренландия (тук), пише GreenTech.bg.

Той е един от неколцина фотографи на Ройтерс, лицензирани да оперират с дрон.

Наскоро въведеният инструмент за събиране на новини изправя професионалистите пред няколко правни и етични предизвикателства, вкл. нарушаване на неприкосновеността на личния живот. От друга страна, за места като Гренландия дроновете са уникална възможност. Дронът е относително нескъп за използване, докато наемането на хеликоптер може да струва хиляди долари на ден.

"Хората са изкушени да използват дрон само заради самия дрон", коментира Джаксън. Но хората трябва първо да са привикнали да намират правилната перспектива при изглед отвисоко.

Ройтерс има подробна политика за употребата на дронове, която е част от "Наръчник по журналистика на Ройтерс". Тя обхваща спецификите при заснемане на хора, домове, протести или гъсто населени райони.

"Трябва да действаме с повишена разсъдливост и чувствителност, за да гарантираме, че когато използваме безпилотни апарати, няма да проследяваме, тормозим или сплашим някого, включително ако става дума за обекта, за който готвим материал", се казва в наръчника.

Заснемането на дива природа е не по-малко специфично от заснемането на обществени събития. Така е, защото летящите апарати могат да смутят или подплашат дивите животни и да нарушат нормалния им начин на живот. Това, впрочем, бе причината наскоро Шотландия да реши да санкционира дрон-операторите, които безпокоят дивия живот.

Всичко това има значение в работата на операторите на Ройтерс. Така например, през юли фотографът Дейвид Крей използва дрон, за да документира извънредните жеги и техния опустошителен ефект върху добитъка и посевите в Източна Австралия. Дронът прави възможно тихо да се заснемат животните във фермите, като например говедата, събрани около пресъхващите локви, без снимането да ги плаши.

Предизвикателството за Джаксън в Гренландия е батерията на машинката. Оказва се, че дронът изчерпва наличния заряд само за 10 минути, тъй като е много студено - а презареждането трае 1 час.

"Нямах време за експериментиране. Трябваше да съм наясно точно кои кадри искам да заснема", казва операторът.