Освен по-големи размери на телевизорите, потребителите търсят и все по-високо качество на екраните. Едно от най-честите им опасения е свързано с риска от евентуален burn-in дефект. Този дефект се наблюдава при определени технологии, след като на екрана дълго време е стоял ярък и статичен образ. Когато веднъж определен образ се е "запечатал", той се появява веднага след повторното пускане на телевизора.Samsung вече наложи технология на пазара, която позволява на потребителите да се наслаждават на своите телевизори, без да се притесняват от появата на такъв вид дефект.

Samsung, заедно с експертите от немското технологично списание "Video", проведоха специален тест за сертификация, който се основава на Information Display Measurement Standart (IDMS). Чрез този международен стандарт за измерване и фокус върху качеството на HDR екрана на QLED телевизорите, специалистите могат да определят дали тестваното устройство отговаря на всички изисквания.

По време на 72-часовия тест, специалистите направиха замервания на телевизорите, за да намерят евентуални проблеми в изображението, което може да бъде причинено от статични елементи на картината. Така устройствата са подложени на изпитания, в които се изобразяват елементи с различни форми в черно или бяло за дълъг период от време. Инженерите добавят също и различни текстови елементи, както и мигаща бяла рамка. По този начин се създават условия, подобни на HDR видео игра.

Резултатът от теста е категоричен - Samsung QLED TV преминават с отличие изпитанията и получават сертификат за липса на burn-in и други изменения на картината.

Всички нови устройства на Samsung от категория QLED TV са изследвани в глобалната тестова лаборатория "connect Testlab", като са доказали липсата на перманентно отпечатване на изображения върху екрана (burn-in). Samsung QLED телевизорите запазват наситена картина, независимо от условията, и следователно могат да бъдат оставяни включени за продължителни периоди от време, без да се промени качеството на елементите на изображението. Благодарение на това, QLED TV заемат лидерска позиция, като най-издръжливите екрани на пазара и са най-подходящият продукт за клиентите, които търсят телевизор от висок клас и не са склонни да правят компромиси.