Американският Департартамент по вътрешни работи обяви, че въвежда забрана за летене на дронове, които са произведени в други държави извън САЩ. Забраната засега се отнася само за собствената флотилия на департамента, съобщава The Wall Street Journal.

Според аргументите на ведомството, има шанс дроновете от чужди държави да шпионират. В официалното съобщение Китай не е спомената директно, но според източниците на The Wall Street Journal именно тази страна е в основата на новото решение. Притесненията са, че дронове, които са произведени в Китай или имат китайски части, може да шпионират.

Затова подобни дронове няма да се използват в ежедневните операции на Департамента. Изключение ще се прави само, когато става дума за реакции при природни бедствия и други спешни случаи.

Китайската компания DJI е най-големият производители на дронове. Нейни продукти са част и от флотилията на департамента. Пред онлайн изданието DigitalTrends тя коментира, че е против подобни политически решения само заради държавата на произход. Вместо това предлага да се въведат ясни стандарти, които да се спазват от всички и да гарантират сигурността на устройствата и технологиите.

Икономисти коментират, че забраната може да е част от икономическата война, която САЩ води срещу Китай.