Нови статистически данни показват, че във Великобритания хиляди хора все още гледат черно-бяла телевизия, съобщава в. "Индипендънт".

51 години след появата на цветната телевизия в Обединеното кралство 7161 британски домакинства така и не са преминали към "новата" технология. Лондон е градът с най-много черно-бели телевизори, като те се ползват от 1768 домакинства. Следват Уест Мидландс с 431 монохромни лиценза и Манчестър с 390.

"Кой би искал нов 4K Ultra HD телевизор, сателитни антени или по-голям от стаята екран, когато можете да имате величествена черно-бяла картина?", коментира технологичният историк Джефри Борински.

Само преди 30-ина години черно-бели телевизори са можели да се намерят за по-малко от 50 паунда. Повечето от тях бяха малки и преносими, а хората все още си ги ползват, допълва Борински.

Влияние в избора оказва и фактът, че всеки, който гледа телевизия на Острова, трябва да плаща годишен лиценз. За цветна той е 150 паунда, но за черно бяла е само 50.

През 2000 година домакинствата със закупен лиценз за гледане на черно-бяла телевизия са били 212 000, но до 2003 година цифрата се е свила до 93 000. За разлика от близкото минало, днес монохромните телевизори се продават на по-високи цени, заради своята колекционерска стойност.