В България съществуват компании, които са склонни да наемат млади специалисти без опит, за да ги обучат и повишат тяхната квалификация. Това каза Делян Димиев от компанията BestJobs.bg, цитиран от "Фокус".
Това се прави, защото някои работодатели имат специфични изисквания. „Дори да имаш много стаж, може да не отговаряш на тях, ако не си усвоил конкретния метод на работа в компанията”, обясни той. Димиев каза, че предстои реализирането на нов сайт в интернет пространството, където ще се публикуват обяви на компании, които търсят хора без стаж – завършващи и студенти.
В търсенето на работа доста хора се доверяват на агенции за подбор на персонал, но в последно време търсенето на работа през интернет е предпочитан метод, защото е по-лесен и достъпен.
Димиев потвърди, че финансовата криза също се отразява на пазара на труда, но в момента доста работодатели търсят хора.
Предстои туристически сезон и много агенции набират персонал за тази сфера. Според него - това е признак за подобряване положението на пазара на труда. В момента се търсят както ръководни кадри, така и персонал, който да извършва по-ниско квалифициран труд.
Въпреки че има хора, които търсят реализация в чисто професионален план, заплащането се оказва сред основните мотиви при подбора на работа. Като аргумент за това той цитира резултатите от изследване сред потребителите на сайта, според което над 50 процента от българите биха напуснали работа, ако им бъде наложена по-ниска заплата.