Kaspersky Lab съобщи вчера, че е бил засечен и първият троянски кон, който се предава чрез SMS на телефони, работещи под операционната система Android.

“Заразяващата“ програма носи името Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a.  и е маскирана като обикновен медиаплейър, след проникване в системата започва да изпраща тайно съобщения от ваше име.

SMS-ите са насочени към платени номера, от което печелят именно авторите на вируса. Резултатът за собствениците на мобилни телефони е огромни сметки.

От Kaspersky Lab препоръчват всички потребители да бъдат внимателни при инсталирането на програми и да не свалят неизвестни приложения от съмнителни сайтове.

Според публикация електронното издание на Telegraph (telegraph.co.uk) новата Android версия на “Zeus” е плъзнала в Източна Европа и най-вече в Русия, троянецът не се лови от корпоративния антивирусен софтуер и към вчерашна дата, става въпрос за източване на 675,000 британски лири от сметките на 3000 потребители на електронно банкиране на британска банка.