Лекари от САЩ лекуват войници, страдащи от синдром на посттравматичен стрес, като ги потапят обратно в боя чрез игра с виртуална реалност, която симулира сцени от Ирак и Афганистан.
Терапевтичната игра, наричана "Virtual Iraq" или "Virtual Afghanistan", беше разработена на основа на играта за X-Box Full Spectrum Warrior, бойна тактическа симулация, създадена с финансиране от армията на САЩ. "Virtual Iraq" използва картина, представяна чрез поставен на главата екран, за да потопи войниците в бойните зони в Ирак или Афганистан и да пресъздаде травматичния опит, който са имали по време на войната, обяснява главният ръководител на проекта Алберто Ризо.
"На пръв поглед изглежда контра-интуитивно" да карате пациента да се чувства притеснен, признава професорът от Университета в Южна Калифорния. Изследователите обаче са открили, че като повишат нивото на безпокойство на пациента до умерени равнища, като едновременно с това го окуражават да обмисля случая и да говори за него, могат да намалят безпокойството и да намалят синдромите на посттравматичния стрес – включително повтарящи се кошмари и халюцинации, избягване на места, които предизвикват асоциации и свръх-бдителност.
Около 20 до 30% от войниците, участвали във войните в Ирак и Афганистан, се връщат в САЩ с това разстройство, показват оценките на военните. В момента се провеждат 3 независими изследвания на ефикасността на новото лечение. В едно от тях 16 от 20 участващи войници не са показвали синдроми на посттравматичен стрес в края на терапията.