Sofia Game Night се завръща на 2 ноември с второ издание и още по-богата програма, която ще включи над 40 събития на 30 локации в цяла София. Важен акцент в Sofia Game Night тази година са събията за деца. С нас 10 събития детската програма включа ще предизвика малчугани, младежи и техните семейства да се впуснат в света на игрите.

Кой не би желал да си си направи собствена видеоигра, да нарисува своя любим герои или да си поиграе с роботи? Какви са ползите от електронните спортове или как можем да преоткрием музея чрез игра? Тези и много други забавления очакват посетителите на Софийската нощ на игрите.

През тази година за първи път в програмата се включват РобоКидс, който ще покажат на по-малките дизайнери, колко е забавно да направиш собствена игра. Dechica.com са ни обещали съботен следобед пълен с образователни интерактивни игри, добавена реалност и занимавки от хартия.

Матема и SmartyKids Център са подготвили настолни игри за най-малките, които ще имат възможността да упражнят паметта си и да изпробват своята логика с главоблъсканици.

А с "MindHub" ви канят на "Вечер на програмирането", на която деца и техните родители ще могат да научат повече за ключови умения за професиите на бъдещето, както и да си поиграят с роботите Даш и Дот.

Компютърната академия IT STEP кани гостите на Sofia Game Night на пет събития, в които те ще могат да се включат в откритите уроци: "Създай геройче с Illustrator", "Направи първата си игра със "Scratch" и "Създай игра с Kodu", да разберат повече за "Теория на цветовете, базирана на герои от игрите", а родителите ще могат да поговорят повече с Георги Желев, част от Team Vrkolak, който ще разкаже повече как чрез електронни спортове и игри младите таланти развиват личностни и интелектуални качества.

Националният исторически музей се включва в Нощта на игрите с популярни заглавия настолни игри като "Не се сърди човече", "Jenga", "Дама" в човешки размери, както и игри, разработени от музейните специалисти с цел да направят опознаването на експонатите в музея по-различно и интересно. Кой казва, че посещението в музеи е скучно?

Друга организация, която се включва за първи път е Британски съвет, който са подготвили много интересна среща с "Micro:bit" - е джобен, програмируем компютър, разработен от БиБиСи и въведен в учебната програма в Обединеното кралство и други страни по света. Устройството е подходящо както за деца и тийнейджъри с опит в кодирането, така и за абсолютно начинаещи. С негова помощ всеки може да се превърне в дизайнер и творец на дигитална информация, като възможностите за създаване са много - от крачкомер до интерактивна игра и робот.

Пълната програма на Sofia Game Night можете да намерите тук.