Конзоли с дискети, аркадни машини, както и стари компютри ще бъдат на разположение на всеки желаещ да се забавлява на 25 и 26 януари от 14 часа до полунощ във Френския културен институт. Входът е свободен.

Снимка: Sofia Game Jam Week

Събитието е част от програмата на Sofia Game Jam Week 2020, а организаторите ще се погрижат на осигурят всички топ игри, популярни в зората на гейминга преди 30 или 40 години! Маратонът е подходящ както за хора, които искат да си припомнят до кое ниво са стигали на "Супер Марио", така и за всички деца.

"Ако трябва да бъдем честни - тук те ще видят и изпробват устройства, които едва ли са си представяли, че съществуват" - споделят организаторите на SGJW 2020.

Снимка: Sofia Game Jam Week

За най-големите любители на ретро игрите ще се проведе и среднощен турнир. Точно в полунощ на 25 срещу 26 януари във Френския културен институт в София ще бъдат запалени старите компютри за една класическа нощна мрежа на популярни игри Half-Life, Quake и много други. Записването за среднощния турнир ще става на място.

Паралелно с маратона за ретро игри, на 25 и 26 януари, в зала "В парка" (малкото НДК), между 14 и 17 часа, ще се проведат образователните лекции, организирани от партньорите на Sofia Game Jam Week 2020 - ARC Academy. Специалисти от най-големите гейминг студиа в България ще покажат на младите любители на видео игри, че освен тяхно хоби, игрите могат да се превърнат и в успешна кариера. Входът отново е свободен.

Снимка: Sofia Game Jam Week

Откриването на Sofia Game Jam Week 2020, най-голямото независимо гейминг събитие у нас, ще се състои ден по-рано - на 24 януари, 19 часа, отново във Френския културен институт в България и на него ще присъстват столичният кмет Йорданка Фандъкова и Клод Шасен, директор на Френския културен институт. Пълната програма на събитието може да разгледате тук >>.

Тази година SGJW успя да привлече нови партньори и ще включва няколко различни модула - 48-часов хекатон, професионална конференция, образователни лекции, кариерен панаир за запознаване с българските гейминг студиа, вечер с музика от видео игри и маратон за ретро игри.

В програмата ще присъстват освен български разработчици на игри, и гости от Европа, участвали в създаването на едни от най- известните видео игри в момента - STALKER - Shadow of Chernobyl, The Witcher 3: Blood and Wine, This War of Mine и Frostpunk.