Най-известният китайски геймър, Джиан Жихао, се пенсионира поради лошо здраве на едва 23 годишна възраст. Играчът, известен с псевдонима си "Uzi" е един от най-добрите майстори на League of Legends, пише Би Би Си.

Пристрастяването към онлайн игрите се разглежда като голям проблем в Китай и правителството често го свързва с лошо здраве при децата. В следствие на това е влязла в сила и официална забрана за игра между часовете 22:00 и 08:00.

"Извинявайте на всички, но с гордост смятам да се пенсионирам. Поради нездравословната си диета, големия стрес по турнирите и режима ми на сън, днес имам диабет от тип 2. Макар да промених своя режим и въпреки това, че започнах да спортувам, положението ми не се подобри", пише Жихао в китайската социална мрежа Weibo.

"Лекарят ми каза, че ако продължа, може да има сериозни усложнения. Благодаря на моите фенове за подкрепата и партньорството през всичките тези години", допълни китайския геймър

За часове публикацията му събра 300 000 отговора, а 600 000 души използваха хаштага #UziRetires.

Съобщавайки новината за неговото пенсиониране, държавните медии решиха да балансират между хваленето му като национален герой и легенда в League of Legends, но същевременно подчертавайки рисковете за здравето от прекомерната игра.

Китай е вторият по големина пазар за игри в света, но правителството неведнъж е казвало, че видеоигрите влияят негативно на младите хора.