Световната здравна организация (СЗО) обяви пристрастеността към видеоигри за психично разстройство, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Разстройството на геймъра" е определено като "устойчиво или повтарящо се геймърско поведение", което "надделява над жизнените интереси".

Според представители на СЗО включването на пристрастеността към видеоигри в новото издание на Международната класификация на болестите ще "помогне на държавите да са по-добре подготвени да разпознаят този проблем".

Решението на СЗО да определи пристрастеността към видеоигри за психично разстройство срещна критики, поради опасения, че може да доведе до стигматизиране на младите играчи. Освен това организацията не дава точно определение къде минава границата между силната страст по игрите и патологичното разстройство на психиката.

Редица изследвания преди това са доказвали, че игрите всъщност са полезни за развитието на мозъка, а много геймъри от не англоезични страни споделят, че са научили или усъвършенствали английския си именно благодарение на игрите.