Българин създаде първата в света система от настолни игри, подходяща и за незрящи. Тя се състои от 70 магнитни чипа и над 30 игри, в които могат да участват от 1 до 18 души. В момента това е ранна колекционерска версия и се очаква от средата на следващата година платформата да е на пазара, съобщи БНТ.

Квадратни пулчета за игра - двуцветни, от едната страна грапави, от другата гладки, с различен брой знаци. Така играта за незрящите може да бъде хем интересна, хем полезна.

"Играта има три стълба, с които е подходяща за тях - единият стълб е тактилността и това, че чиповете са грапави. Вторият стълб е това, че магнитната решетка позволява частите да седят заедно и със затворени очи трудно може да се бутнат по време на игра, и третият стълб е звукът - има специфичен звук, който се издава и когато всъщност два чипа се долепят, има индикация за това", обяснява дизайнерът Маргарит Ралев.

Иван е напълно незрящ от малък. Обожава настолните игри и намира платформата за интуитивна. С магнитните пулчета може да се играят както познатите "Не се сърди, човече", Дама и Шах, така и напълно нови игри.

Иван смята играта за леко объркваща, но само в началото, докато човек свикне. Според него най-полезна би била за децата, тъй като развива фината им моторика от ранна детска възраст.

"Ние самите сме обсъждали играта "Го", която искаме да я вкараме за незрящи и сега разбирам, че с това с тези пулове може да се играе тази игра, което ще даде тази възможност за първи път в България и незрящи да играят "Го", споделя той.

От днес Иван вече е горд притежател на играта и само след около час занимания с нея сподели, че тя ще заема голяма част от неговото ежедневие.