Според Крис Уебер, мениджър на северноамериканското подразделение на Nokia, операционните системи на Google и Apple затрудняват достъпа до обикновените функции на телефона.

В интервю за Venture Beat мениджърът дава за пример коментарите във Facebook или Twitter, които изискват от потребителя на Android смартфон или iPhone да отвори ново приложение.

За разлика от тях, устройствата на Nokia на база Windows Phone 7 ще бъдат ориентирани не към приложенията, а към контактите. За да публикува коментар в социалната мрежа, потребителят трябва просто да отвори телефонната книга, да напише съобщение и да избере как да го изпрати.

Крис Уебер изтъква и други предимства на мобилната ОС на Microsoft. В частност, това са възможностите за динамично променяща се информация в „плочковия” интерфейс, гласовото управление, реализирано във версията Mango, и облачните услуги.

По-рано тази година Nokia и Microsoft подписаха дългосрочно споразумение, по силата на което Windows Phone става основна платформа за смартфоните на финландската компания. Чрез това партньорство Nokia ще се опита да възстанови загубените си позиции на пазара за смартфони, където досега разчиташе на устройства със Symbian, припомня TechNews.bg