Съдията Уилям Олсъп е съгласен с Google само по един въпрос - че имената на файлове и второстепенни елементи, като класове, не са защитени от авторски права, съобщава TechNews.bg.

Съдът приема позицията на Oracle, че спорът за авторски права трябва да се разглежда точка по точка, а не за Java като цяло. По думите на съдията, цитиран от electronista.com, спецификациите на интерфейса са защитени дори в случаи, когато на са имали имена.
Постановлението не дава заключение за нарушаване на патенти или авторски права, но същевременно дава възможност на Oracle да иска компенсации за нанесени щети в пълен размер.

Уилям Олсъп не одобрява игнорирането на рисковете от страна на Google, както и опитите на компанията да получи одобрение от Sun (придобита от Oracle през 2010 г.) за използване на Java без лиценз или друго разрешение.

Oracle ще се опита да получи милиарди долари компенсация от Google за умишлено копиране на лицензни технологии. Google, от своя страна, се надява на преговори за постигане на споразумение с Oracle, което е за предпочитане пред заплахата да плати огромни компенсации или да й бъде наложена забрана за продажба на Android устройства в САЩ.