Френската антимонополна комисия глоби Apple с 1.1 милиарда евро за това, че компанията е създала икономическа зависимост в търговската верига чрез нелегални споразумения с дистрибутори. Решението е плод на дългогодишно разследване, а освен Apple са глобени и два от партньорите ѝ за незаконно ценообразуване, предава Mobile Bulgaria.

Става дума за Tech Data и Ingram Micro, чиито глоби са съответно 76.1 и 62.9 милиона евро. Споразуменията на тези две компании с Apple са ги задължавали да не се конкурират помежду си. От компанията от Купертино споделят през CNBC, че решението за налагане на глобата ще създаде прецедент във Франция, а освен това възнамеряват и да обжалват глобата.

Припомняме, че през февруари Франция глоби Apple с 25 милиона евро за това, че ограничава производителността на някои свои смартфони при износване на батерията. Тогава като част от споразумението компанията се задължи да показва в продължение на месец в своя френски сайт, че е извършила престъпление чрез измамна търговска практика и се е съгласила да плати глоба.