Италия обяви, че временно блокира достъпа до ТикТок за потребители, чиято възраст не е гарантирана - мярка, приета по спешност в отговор на смъртта на момиченце, участвало в опасна игра в социалната мрежа, предадоха световните агенции.

Блокирането на мрежата е с незабавен ефект и ще е в сила до 15 февруари. До тогава ТикТок ще трябва да изпълни изискванията на Агенцията за защита на личните данни на Италия. Мярката цели ТикТок да направи невъзможно откриване на акаунт, ако потребителят не докаже възрастта си.

Решението бе взето броени часове, след като бе съобщено, че момиче на 10 години от Палермо се е задушило, докато участвало в игра, разпространяваща се в ТикТок, при която децата блокират дишането си до степен на припадък, за да изживеят силни усещания. Всяка година играта води до инциденти, някои от които смъртоносни.

Момичето от Палермо е било открито в безсъзнание в банята от сестра си. Веднага било откарано в болница, но не оцеляло. Детето успяло да си открие акаунт ТикТок, която е много популярна сред юношите, въпреки че минималната възрастова граница е 13 години.