Рано или късно на всеки се налага да си закупи нов смартфон. Причините са много - батерията на устройството е започнала да пада по-бързо, някои приложения забиват или пък е дошло време за подписване на нов договор. В следствие на всичко това, всяка година у нас се закупуват стотици хиляди нови телефони.

Изборът на правилната оферта не винаги е лесен, а за мнозина потребители е трудно да се ориентират из "морето" от нови смартфони. Истината е, че не винаги е необходимо да даваме огромна сума, за да си вземем хубав телефон. Ако искаме да изберем най-изгодното и добро предложение на пазара, трябва да потърсим устройства, отговарящи на определени критерии.

Ето какво трябва да знаете, ако ви предстои избор на нов телефон през 2021 година.

Съотношението цена/качество

Първото нещо, което трябва да вземете предвид при избора на нов телефон, е съотношението между цената и качеството. Това става като сравните различните характеристики на подбраните от вас устройства и установите кое от тях предлага "най-много за най-малко".

Чисто механичният подбор обаче не винаги е удачен. На пазара има доста смартфони, които макар на хартия да изглеждат добре, всъщност страдат от нискокачествени елементи по корпуса и имат проблеми с контрола на качеството. Поради тази причина е добре да избирате измежду познати и предпочитани у нас марки.

Ето кои са характеристиките, отличаващи хубавите смартфони през 2021 година:

Добра Камера

Samsung Galaxy A52

Снимка: Samsung

Днес използваме телефона основно за три неща - сърфиране в социалните мрежи, за което ни трябва интернет, разговаряне и правене на снимки и видеа. Докато всяко едно ново устройство може да върши перфектно първите две задачи, то при снимането има съществени разлики.

За да правите добри снимки, смартфонът ви трябва да има основна камера с минимум 3 сензора, като колкото повече, толкова по-добре. Благодарение на тях, ще може да се наслаждавате на по-добри боке ефекти, да правите широкоъгълни кадри и да снимате впечатляващи макро снимки.

Има телефони, които имат и специален телефото сензор, който има добри зуум възможности - оптично приближаване и снимане на далечен обект без загуба на качеството.

Ако ще купувате телефон през 2021 година, то той трябва да може да прави и 4К клипове.

Мегапикселите не са за подценяване. От тях зависи резолюцията, а обикновено по-качествените сензори имат и повече мегапиксели. Изображенията им се характеризират с по-точни цветове и наситеност.

Възможно е да изберете смартфон с тройна или четворна основна камера, но най-способният ѝ сензор да има малък брой мегапиксели - характерна особеност на голяма част от по-евтините устройства. Именно поради тази причина трябва да следите и за този показател.

Дисплеят

Samsung Galaxy A72

Снимка: Samsung

В днешно време често гледаме филми и сериали именно от смартфона. Поради тази причина трябва да търсите телефон, който има добър екран. Много съвременни устройства идват с големи дисплеи без рамки, с наситени и живи цветове и режими, които се отразяват добре на зрението.

Голяма част от премиум устройствата са с AMOLED дисплей, а не с IPS LCD матрици. AMOLED технологията гарантира по-широк зрителен ъгъл, има много по-обхватна цветова гама, дълбоко черно и отлично съотношение на контраста, тъй като отделните пиксели могат да бъдат изключени. Това помага за по-добър HDR, но освен това пести живота на батерията.

Батерията

Стигаме до батерията. Тук трябва да търсите две неща - батерия с по-голям капацитет, която може да издържи два дена без зареждане, и мощно зарядно за бързото й "възстановяване".

Доста от по-изгодните и добри телефони идват с включено бързо зарядно в комплекта си. Благодарение на него вие само за 30 минути зареждате напълно изтощения си телефон до 50%. Пълното зареждане също става бързо.

Технологията е изключително полезна за всеки работещ. Ако телефонът ви е с малко енергия сутринта преди работа, то е достатъчно да го включите в зарядното по време на сутрешната ви рутина. Когато го изключите от контакта, ще имате достатъчно заряд за целия работен ден.

Мощен процесор и достатъчно RAM памет

Ако ще си купувате ново устройство, то е добре да търсите такова с 8-ядрен процесор и минимум 4GB RAM памет. Това ще гарантира, че ще може да се възползвате от телефона си по-дълго време и той няма след една година да се окаже "немощен" за най-новите приложения. Естествено, колкото повече RAM и по-мощен процесор има вашият телефон, толкова по-дълго време ще е технологично актуален той.

Свързаност

Samsung Galaxy A72

Снимка: Samsung

При покупката на нов телефон е добре да проверите и възможностите му за свързаност. Ще бъде много неприятно, ако имате трудности при използването на безжични слушалки или други джаджи, изискващи някакво ниво на свързаност.

Нашият съвет е да се спрете на марка, която има еко система от устройства, например часовник и слушалки, които гарантирано ще работят по най-добрия начин, след като се свържат с новия ви телефон.

Нашите предложения

Ако комбинирате всичките изисквания и съвети от по-горе ще се ориентирате много по-лесно из "морето" от смартфони и ще направите много по-информиран и добър избор.

Вижте как изглеждат предложенията ни >> >> >>

За да ви помогнем допълнително, сме подбрали три устройства, които отговарят на изискванията от по-горе. Те имат мощен хардуер, бързо зарядно, добри камери, правещи красиви 4К клипове, върхов дисплей и могат лесно да се свързват с еко система от допълнителни устройства. Ето предложенията ни:

Samsung Galaxy A52 и Samsung Galaxy A52 5G

Samsung Galaxy A72

Снимка: Samsung

Samsung Galaxy A52 и Samsung Galaxy A52 5G идват с 6.5-инчов Super AMOLED дисплей с резолюция от 1080x2400 пиксела. Честотата на опресняване на A52 e 90 Hz, а на A52 5G - 120 Hz. Тези характеристики ги позиционират като устройства с изключително добър екран, който е подходящ дори за професионални геймъри.

Телефоните имат 8-ядрен процесор Snapdragon и 6 гигабайта RAM памет. Капацитетът на батерията е цели 4500 mAh, а в комплекта идва 25-ватово бързо зарядно.

Samsung Galaxy A52 и Galaxy A52 5G могат да се похвалят още с водоустойчивостта си. Моделите имат сертификат IP67 и издържат потопени до 1 метър дълбочина до 30 минути.

Основната камера е четворна. Главният сензор е 64-мегапикселов с оптична стабилизация и светлочувствителна бленда, а 5 MP сензор отговаря за дълбочината на кадрите и постигането на професионални боке ефекти. За направата на широкоъгълни панорами кадри отговаря 12 MP сензор. Ако искате да снимате някое цвете отблизо, на помощ се включва 5-мегапикселовият макро сензор.

Селфи камерата е с 32 МР.

Цялостната комбинация от камерите гарантира високо качество на снимките. Благодарение на мощния хардуер може да се възползвате и от доста филтри, като изкуствен интелект допълнително повишава качеството на снимките ви. Телефоните имат дори режими с добавена реалност.

Голямата разлика между Samsung Galaxy A52 и Samsung Galaxy A52 5G e възможността за 5G свързаност. И двата телефона се предлагат в цветовете лилаво, бяло и черно и синьо, а цената им започва съответно от 679 лв. и 839 лв.

Samsung Galaxy A72

Samsung Galaxy A72

Снимка: Samsung

Този смартфон идва с 6.7-инчов Super AMOLED дисплей с резолюция от 1080x2400. Той е с безрамков дизайн, а честотата му на опресняване е 90Hz. Това го превръща в идеален избор за геймъри.

Телефонът има 8-ядрен процесор Snapdragon и разполага с 6 гигабайта RAM памет. Капацитетът на батерията е цели 5000 mAh, а в комплекта идва 25-ватово бързо зарядно.

Samsung Galaxy A72 може да се похвали с водоустойчивостта си. Телефонът има сертификат IP67 и може да издържа потопен дълбочина до 1 метър до 30 минути.

Основната камера е четворна. Главният сензор е 64-мегапикселов с оптична стабилизация и светлочувствителна бленда. За постигане на качествен зуум отговаря 8-мегапикселов телефото сензор, който има 3-пъти оптично приближаване (или иначе казано, познатия ни от Galaxy S21 серията Space Zoom) и отново - оптична стабилизация.

За широкоъгълни панорами отговаря 12 MP сензор, а за заснемането на макро кадри - 5 MP сензор. Селфи камерата е с 32 МР.

Цялостната комбинация от камерите гарантира високо качество на снимките. Благодарение на мощния хардуер може да се възползвате и от доста филтри, като изкуствен интелект допълнително повишава качеството на снимките ви. Телефонът има режими с добавена реалност.

Samsung Galaxy A72 се предлага у нас в син, лилав, бял и черен цвят, а цената му е 879 лева.


 

Материалът съдържа продуктово позициониране.