Samsung Galaxy S21 Ultra отново включва главен сензор с резолюция 108МР, но това е напълно нов компонент на име ISOCELL HM3. Сензорът с формат 1/1.33" предлага пиксели с размер 0.8 μm и включва функцията Super PD Plus, която ускорява автоматичното фокусиране. Според компанията Super PD Plus добавя специално микро лещи над частите за фокусиране чрез фазова детекция (PDAF), което увеличава тяхната точност на работа с 50%. Това помага за фокусирането върху движещи се обекти и при работа на тъмно, предава Mobile Bulgaria.

Вижте как изглежда Samsung Galaxy S21 Ultra >> >> >>

При смесени светлинни условия HM3 разчита на HDR технологията Smart ISO Pro. Тя улавя сцената в кадри с ниско и високо ISO и след това ги слива в една снимка с 12-битова дълбочина на цветовете и с намален шум. Тъй като не се правят множество кадри с различна експозиция се намалява вероятността от поява на артефакти от движещи се обекти. Според Samsung с добавения режим за намален шум светлочувствителността се подобрява с 50% спрямо предходния модел в серията.

HM3 има пикселна подредба, която поддържа сливане на 9 съседни пиксела за получаването на резултати като от 12МР сензор с пиксели с размер 2.4 μm, което допълнително подобрява светлочувствителността. Сензорът е снабден и с подобрен хардуер за комбиниране на пикселите за плавен преход между 108MР и 12MР резолюции. Сензорът има и нов дизайн, който консумира с 6.5% по-малко енергия в preview режим, което подобрява енергийната ефективност на цялото устройство.