Китайски хакери, атакували успешно по-рано тази година имейл платформата на "Майкрософт", са съумели да откраднат десетки хиляди имейли от профили на Държавния департамент на САЩ, каза пред Ройтерс служител на американския Сенат.

Служителят, който е присъствал на брифинг на ИТ експертите на външнополитическото ведомство, каза, че те са уведомили американските конгресмени за 60 000 откраднати електронни писма от десет различни профила на Държавния департамент.

Въпреки че имената на жертвите не били назовани, всички с изключение на една работят по източноазиатското и тихоокеанското направление, каза служителят, цитиран от БТА.

Служителят, който е сътрудник в екипа на сен. Ерик Шмит, пожела да остане анонимен.

През юли американски официални представители разкриха, че в периода след месец май хакери, свързани с китайската държава, са проникнали в имейл кореспонденцията на профили в около 25 учреждения, включително министерството на търговията на САЩ и Държавния департамент. Мащабът на пораженията от хакерската атака остава неясен.

Американските твърдения, че Китай стои зад атаката, обтегнаха още повече и без това напрегнатите двустранни отношения. Пекин отхвърли обвиненията.

Мащабната хакерска атака насочи вниманието и към прекалено голямата роля, която "Майкрософт" играе в осигуряването на ИТ услуги за американското правителство.

Затова Държавният департамент е започнал да преминава към разнообразяване на доставчиците и подобряване на защитата, са казали на брифинга ИТ експертите на външнополитическото ведомство.

Хакерите са успели да компрометират личното устройство на компютърен инженер от "Майкрософт", което впоследствие им е позволило да проникнат и в имейл кореспонденцията на Държавния департамент, е станало ясно още на брифинга.

"Трябва да подобрим защитата си срещу подобен род кибератаки и прониквания", е коментирал Шмит след брифинга. "Трябва добре да помислим и дали зависимостта на правителството от един-единствен доставчик не е потенциално слабо място."

Засега няма коментар от "Майкрософт" за брифинга в Държавния депртамент. Компанията, която беше критикувана за мерките си за сигурност след атаките, каза, че зад тях стои хакерска група на име "Сторм-0558", която е проникнала в имейл кореспонденцията чрез услугата на "Майкрософт" Outlook.

Засега няма официален коментар от Държавния департамент и сен. Шмит.