Приключи второто издание на филмовия фестивал Huawei Smartphone Film Festival. В него участват късометражни филми, заснети с най-новия флагман от P-серията. Тази година това е P40 Pro, а от филмите, които ще може да видите по-долу си личи, защо телефонът е на практика компактна кино камера.

Журито включваше Александър Станишев (оператор), Яна Титова (актриса и режисьор), Ваня Николова (сценарист), Жаклин Вагенщайн (издател и организатор на фестивала CineLibri) и Лонгруи Циу (регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония).

Участниците в конкурса са били около стотина, като много от тях са заснели филмите си с професионално озвучаване и интересни идеи. На прожекция в парка на Военна академия "Г. С. Раковски" бяха показани 5-те най-добри измежду тях, като носителите на първите три места наистина впечатляват със своите идеи.

Всъщност, вместо трето и второ място има две втори места. Челната тройка от филми, започва с късометражната лента "Щастие на стоп", в която се разказва за пътуващо към морето семейство, качило в колата си възрастен стопаджия, който ще промени живота им. В ролите са Ириней Константинов, Гергана Гълъбова и Владимир Димитров.

После идва ред на лентата "Татко", която сякаш спечели най-много от сърцата на публиката. Историята в нея е свързана с дом за стари хора с деменция, които не могат да познаят децата си. Началният кадър показва как Huawei P40 Pro може да се превърне в перфектната камера в ръцете на идеен оператор. От гледна точка на сценария, филмът предлага дори обрат. В лентата участват Стефан Мавродиев и Йордан Биков, а освен това има изненадващ начален кадър.

Първото място на фестивала Huawei Smartphone Film Festival отиде при "В търсене на момчето, което пееше". Използвайки повече нестандартни техники, по динамичен и документален подход, лентата проследява търсенето на случайно видяно бедно дете, с дарбата да пее хубави народни песни. Историята му е добре разказана и въздействаща. Заснетите кадри показват, че Huawei P40 Pro определено може да се използва в направата на добри и интересни документални филми.