Русия даде днес 24 часа на "Гугъл" (Google) да изтрие забраненото съдържание от своята интернет търсачка. В противен случай американската компания ще бъде глобена, а скоростта на трафика до нейните сайтове в страната ще бъде забавена.

Агенцията припомня, че Русия вече забави наказателно трафика до Туитър (Twitter). Това стана, след като американската компания, собственик на социалната медия, не изтри забранено съдържание. Исканията на руските власти се вписват в тяхната кампания за поставяне на западните технологични гиганти под контрол и за укрепване на, по думите им, интернет суверенитета на страната, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера комуникационният надзорен орган Роскомнадзор съобщи, че е изпратил до "Гугъл" над 26 хиляди сигнала за премахване на забранено съдържание, включително видеозаписи, съдържащи информация за наркотици и насилие, както и материали на "екстремистки организации".

Той ще глоби американската компания с между 800 хиляди и 4 милиона рубли (10 800 - 54 000 долара), ако не ограничи достъпа до въпросното съдържание. При рецидив Роскомнадзор ще глоби Гугъл с до 10 процента от общите й годишни приходи.