Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 милиона долара за информация, която би довела до установяване на самоличността или местонахождението на човек или хора с ключова ръководна позиция в хакерската група "ДаркСайд" (DarkSide), предаде Ройтерс.

Освен това Държавният департамент предлага награда до 5 милиона долара за информация, която може да доведе до арест или осъждане в която и да било държава на всяко лице, опитало се да участва в хакерска атака на "ДаркСайд" с искане на откуп.

Според ФБР "ДаркСайд" е базирана в Русия и е отговорна за атаката през май срещу тръбопровода "Колониъл", довела до затварянето му за няколко дни, скок в цените на горивата, паническо купуване на бензин и недостига му в щатите от югоизтока на САЩ.

"С предлагането на наградите Съединените щати демонстрират своята ангажираност към защитата на жертвите на атаки с искане на откуп по света, за да не бъдат експлоатирани от киберпрестъпници", се казва в съобщението на департамента.

От управата на "Колониъл" бяха заявили, че са платили близо пет милиона долара в биткойни, за да придобият отново достъп до системите си. През юни министерството на правосъдието на САЩ каза, че около 2,3 млн. долара от откупа са били възстановени.

През юли Държавният департамент обяви награда от 10 млн. долара за информация, водеща до идентифицирането или локализирането на лице, което по указание или под контрол на чуждо правителство е участвало в зловредни кибератаки срещу критична инфраструктура в САЩ, припомни Ройтерс.