ФБР са си партнирали с ВКП, НСлС и ГДБОП за разкриването на незаконната дейност на NetWalker. Кибер престъпниците са се занимавали с източване и криптиране на данните на големи организации и компании, както и на отделни потребители. След това те са искали откуп, за да възстановят данните на жертвите си.

От рекет кибер измамниците са натрупали над 27 милиона долара, като мрежата им е била особено активна след обявяване на пандемията в началото на 2020 г.

NetWalker са приемали откупите си изцяло в криптовалути, а услугите им са можели да бъдат наети в тъй наречената "Тъмна мрежа" (Darknet).

Министерството на правосъдието в САЩ съобщава, че във Флорида е бил арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс, който е ръководел NetWalker.

Междувременно българските служби са открили сървърите на кибер изманиците, които са били разположени в нашата страна.

"Сред жертвите на NetWalker е Университетът на Сан Франциско, който е платил 1 милион долара откуп, за да бъдат възстановени неговите данни", разкриват следователят от НСлС Светослав Илиев и завеждащият отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

Жертвите в България обикновено не са плащали откупа, а вместо това са преинсталирали хакнатите си машини, губейки цялата информация, качена на тях. За някои големи компании и организации това обаче е невъзможно, заявяват от родните служби.

При операцията срещу кибер престъпниците са били конфискувани и биткойни на стойност половин милион долара.