По цял свят се наблюдава срив във функционирането на Туитър, предаде Франс прес.

Проблемът изглежда е започнал към 21.30 ч. по Гринуич вчера (0.30 ч. българско време), като потребителите не могат да ползват социалната мрежа, включително да туитват.

От Туитър казаха, че се опитват да отстранят неизправността възможно най-бързо. След полунощ по Гринуич (3 ч. българско време) функционирането на социалната мрежа постепенно се нормализира.

От Туитър казаха, че сривът се дължи на проблем във вътрешните системи. Няма доказателства за хакерска атака, се казва в съобщението.

Франс прес отбелязва, че сривът е дошъл в лош момент за социалната мрежа, която в сряда си навлече гнева на американската десница и на много консерватори, след като блокира споделянето на статия, построена върху хакнати документи, компрометиращи кандидат-президента на демократите Джо Байдън, който е фаворит в проучванията. Акаунтът в Туитър на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп за кратко бе ограничен, за да не може да публикува въпросния материал.

Правната комисия в Сената, където републиканците имат мнозинство, планира да гласува във вторник, за да извика шефа на социалната мрежа Джак Дорси на изслушване в петък, 23 октомври. Сенатор Тед Круз каза, че ще иска от Дорси обяснения "защо Туитър злоупотребява със своята власт, за да заглушава медиите и да прикрива твърдения за корупция".

Най-популярните социални мрежи често имат проблеми с функционирането. По-голям повод за безпокойство за тях обаче са хакерските атаки, отбелязва Франс прес.