15 милиарда откраднати акаунти от различни услуги - като се започне от социални мрежи, мине се през електронни пощи и се стигне дори до акаунти за интернет банкиране. Това е броят на "пробитите" потребителски имена и пароли, които циркулират в т.нар. "тъмна мрежа" (dark web) пространството.

Това твърди изследване, публикувано тази седмица от Digital Shadows. То е правено в продължение на 18 месеца и според него броят на откраднатите пароли и потребителски имена са се увеличили с 300% в сравнение със сходно проучване, резултатите, на което бяха публикувани през 2018.

За незапознатите "тъмната мрежа" описва множество свързани сървъри и потребителски устройства, до които не може да се достигне чрез стандартни браузъри и връзки. Според запознати, там могат да се намерят различни престъпни услуги и забранени предмети.

Огромното количество записи идва от цели 100 хиляди различни пробива. Всеки един от тях се продава на средната цена от 15.43 щ. долара, като тези, които съдържат банкови или финансови данни се оценяват по-високо - средната им цена е 70.91 щ. долара на запис. Според проучването близо една четвърт от обявите за продажба на акаунти в тези форуми са именно за такива записи.

Най-високо обаче се оценяват записи за вход в корпоративни мрежи, като варират между 500 щ. долара и 120 000 щ. долара със средна цена от 3139 щ. долара за запис. На практика никой не е застрахован от подобно изтичане като съветът, даван от специалистите, е за използване на по-сложни пароли, които да се сменят периодично, както и за опазването на информацията и не отваряне на писма и линкове от съмнителни податели.