Microsoft официално препоръча на всички потребители със смартфони с Windows 10 Mobile да преминат към модели с Android или iOS.

Компанията от Редмънд пусна съобщение, че на 10 декември 2019 година изтича срокът за поддръжка на операционната система и след тази дата няма да бъдат осигурявани никакви актуализации, включително и такива, свързани със сигурността. Устройствата с Windows 10 Mobile версия 1703 ще останат без поддръжка още по-рано - на 11 юни тази година, предава Mobile Bulgaria.

Като цяло новината означава, че след като изтече срокът на поддръжка, някои от функциите на устройствата ще започнат постепенно да спират работа и Microsoft няма да направи нищо по въпроса. Тук влизат и автоматичното или ръчно създаване на резервни копия на информацията в телефоните, което ще спре да работи на 10 март 2020. Услуги като архивиране на снимки и възстановяване на резервно копие може да работят само за 12 месеца след прекратяването на поддръжката.

В същата статия Microsoft официално апелира към притежателите на смартфони с Windows Mobile 10 да вземат мерки и да мигрират към друга операционна система. По този начин мобилната платформа на Microsoft официално приключи своя жизнен цикъл, след като не успя да се наложи на пазара и да постигне достатъчно сериозен пазарен дял, за да се осмисли нейното продължаващо съществуване.