С течение на времето дизайнът на смартфоните се разви в посока, която остави на предния панел основно дисплея. Производителите се надпреварват в това да рекламират колко процента от лицевата част на смартфоните им се заемат от екран. Последни до екрана останаха да стоят няколко сензора и камерата за селфита, като тенденцията е дори тя да изчезне.

Това може да стане по няколко начина като тази седмица стана ясно, че китайската компания Xiaomi е патентовала един о тях. Компанията възнамерява да я постави под екрана, правейки го на няколко слоя.

Един от слоевете ще има пиксели които функционират стандартно, но следващият - този под него - няма да пропуска светлина до камерата. В зависимост от това дали потребителят иска да ползва камерата или целия екран той ще може да я вижда под стъклото на екрана или ако гледа филм да речем да не я вижда изобщо.

Все още разбира се не е ясно дали Xiaomi ще пусне точно такъв телефон и дали това няма да остане в сферата на проектите. Има няколко други идеи, включително и модели с "изскачащи камери", които са вече на пазара. Въпрос на време е прорезите и дупките, които виждаме в момента на екраните да изчезнат съвсем.