Разбира се, можете да оставите зарядното в контакта. Това е потвърдено от личния опит на милиони хора. Но има някои митове около тази практика и е трудно да се разграничи правилният съвет от грешния. Нека разгледаме проблема и да разберем мнението на експертите - в края на краищата съществува риск във всяка ситуация, макар и в повечето случаи да не е много голям

Потреблението на електроенергия

Зарядното устройство наистина консумира електричество през цялото време, дори и без телефон. Но не се опитвайте да намалите сметките си за електричество, като изключите зарядното. В пасивен режим устройството изразходва малко количество енергия, за един месец тоще ви изхарчи енергия за няколко стотинки.

Ако не изключите зарядното устройство от контакта за една година, разходите ще бъдат 1/3 киловата - от порядъка на 6-8 стотинки. С такива спестявания не можете да оправите семейния бюджет. Но ако по принцип не искате да плащате повече, дори и такова малко, издърпайте зарядното устройство от контакта. Това не е въпрос на пари, а на желание.

Намаляването на живота на устройството

Това е още един популярен мит. Твърди се, че "животът" на зарядното устройство е ограничен. Колкото по-дълго е включено зареждането, толкова по-бързо ще се "прецака". В това има известна истина. Животът на устройството е средно 50 000 часа.

Това е около 2000 дни, тоест почти 6 години. Следователно захранването може да бъде свързано към мрежата 6 години и това няма да му навреди. Да речем, че постоянно ще изключвате устройството. Тогава експлоатационният живот ще се увеличи с няколко години. Но има ли това смисъл? За 5 години захранването вероятно ще трябва да бъде сменено - ще се надраска, ще се разхлабят конекторите, може дори да се счупи.

Много хора дори сменят смартфоните след 3-4 години или дори по-малко, защото моделите остаряват. Но ако искате зарядното устройство да работи 10-15 години и сте сигурни, че няма да се счупи по други причини, не забравяйте да го изключите от мрежата.

Опасност от пожар

Има контакти с USB портове. Изглежда като обикновено гнездо с обичайните кръгли конектори, под които има правоъгълни портове - същите като на зарядните устройства. А "пълнежът" на изхода е същият като този на зарядното устройство. Под капака са скрити не само проводници, но и трансформатори и изправящи тока компоненти. Така че, това е същото захранване, само че е стационарно - монтирано директно в стената и свързано с мрежата... постоянно. Нищо не свети. Така че не бива да се страхувате от пожар - електрозахранването няма да избухне и няма да подпали къщата.

Но бъдете внимателни, ако къщата има общи рискови фактори: старо или неизправно окабеляване; липса на автоматична защита срещу късо съединение и претоварвания. В този случай може да се случи всичко.

Но проблемът не е зареждането - късо съединение може да възникне във всяка част на веригата.

Друга добра причина да изключите зарядното устройство е гръмотевична буря. Но отново проблемът не е в захранването. От търговските обекти трябва да изключите цялото оборудване, това са стандартни правила за пожарна безопасност и, разбира се, не можете да оставите повредено захранване в контакта. Не е необходимо да се използва изобщо - така можете да загубите дори телефона си.

Деца у дома.

Това е единствената убедителна причина да изключите зареждането и да го вземете със себе си или поставите извън досега на малчуганите.

Можете да поставите щепсел на обикновен контакт, но не можете да направите това със зарядно. Захранването е опасно дори в пасивно състояние. Малко вероятно е бебето да бръкне в конектора - той е твърде тесен. Но детето може да използва някакъв метален предмет - игла за плетене, пирон, тясна дръжка на лъжица, за да го стори.

В допълнение, кабелът е лесен за рязане или захапване, дори силната изолация не е предназначена за детски игри. Зарядното устройство има изходен ток до 2 A и напрежение до 5 волта. Такъв ток, протекъл през чувствителната устна лигавица е много болезнен и опасен, така че не рискувайте. Скрийте зарядните на места, където децата не могат да се катерят.

Ако в къщата има куче или котка, захранването също трябва да бъде отстранено. Животните обичат да дъвчат жици. Късо съединение може да не се случи, но определено ще загубите зарядното си устройство.

Но нека да разгледаме проблема от другата страна. Какво се случва, ако изключим устройството веднага щом телефонът се зарежда? Просто отделете няколко секунди от живота си: Ако можете да изключите зарядното, направете го. По-безопасно е.