Температурата на тази най-близка до Слънцето планета понякога достига 400 градуса по Целзий. Някои от кратерите са разположени в постоянна сянка, което ги превръща в своеобразни природни хладилници, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Предишните радарни изследвания откриха на полюсите на Меркурий участъци с висок показател на отражение на радарното излъчване, което говори за наличието на лед. Сега "Месинджър" откри, че тези ярки участъци на радарните изображения на повърхността на планетата съвпадат с намиращите се в сянка кратери.
Сондата е вторият апарат, който достига орбитата на Меркурий. Преди неговата поява огромни територии от повърхността й са били неизвестни за земните астрономи.

Изследователката от Масачузетския технологичен институт Мария Зубер смята, че на дъното на кратерите има лед. Екипът учени, в който влиза Зубер, публикува материал, според който на Меркурий продължителен период от време се е наблюдавала сеизмична активност. Получените от сондата "Месинджър" данни показват, че кратерите на повърхността на планетата са се образували след сблъсък с други космически обекти. Те са били подложени на въздействието на геоложки процеси след образуването си.

Резултатите противоречат на традиционните представи за това как се е формирала най-близката до Слънцето планета. Учените също така представят и нов модел на вътрешен строеж на Меркурий, който показва, че огромното ядро на планетата е заобиколено от обвивка от железен сулфид. Този строеж няма аналог при останалите планети от Слънчевата система.

Сондата "Месинджър" беше изстреляна през 2004 г., а през миналата навлезе в орбитата на Меркурий. НАСА обяви неотдавна, че нейният срок на работа ще бъде удължен до 2013 г.