Проучването, проведено в Университетa в Оксфорд, открива, че поддържането на повече приятелства изисква повече мозъчни усилия. Авторите заключават, че на хората с истински приятели им се налага да използват повече когнитивни умения, за да разберат какво мисли другият, съобщи "Класа". Това не важи за т.нар. онлайн приятели, които хората срещат в социалните мрежи като Facebook или Twitter.

Учените са забелязали конкретна връзка между това, колко приятели имаме, и размера на орбитата на предната кора - регион на мозъка точно над очите. Резултатите, публикувани в сп. Proceedings of the Royal Society B, за първи път показват, че възможността за поддържане на социални връзки зависи от големината на мозъка.

Водещият изследването - проф. Робин Дънбар, обяснява: "Ние открихме, че хората, имащи повече приятели, се справят по-добре с менталните задачи и имат по-висок невронен обем на орбитата на предната кора на мозъка."

Учените обясняват, че това откритие може да внесе яснота как са е увеличил обемът на човешкия мозък в сравнение с този на приматите. Проф. Дънбар допълва, че през последните половин милион години предните лобове на мозъка на приматите и на хората са се увеличили драстично.