Първоначалните съобщения бяха, че разкачването ще е около две седмици след скачването. За по-дълъг период от време се предвиждаше да се извърши и разтоварването на "Дракон", донесъл 544 кг полезен товар на МКС, предимно дрехи и хранителни продукти, компютри и материали за експерименти.

По данни на НАСА тази операция е била извършена от американския астронавт Доналд Петит и от колегата му от Европейската космическа агенция (ЕКА) Андре Кауперс. Екипажът на МКС вече е започнал да пренася на първия частен космически кораб товарите, общо около 660 килограма, които той ще трябва да върне на Земята.

След като се отдели от МКС на "Дракон" му предстои да слезе от орбита, да отвори парашутите си и да се приводни в Тихия океан край бреговете на щата Калифорния.

Космическият апарат "Дракон", който е за многократно използване, може да транспортира товар от шест тона, а по-късно, към 2015 г., и седем астронавти. Височината му е 5,9 м, а широчината 3,6 м. Обемът е 6,8 куб. м. Това, което го отличава от другите кораби, е, че може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти като совалките. Руските, японските и европейските капсули не могат да правят това, защото изгарят при връщането си към Земята. Руските кораби "Союз", които превозват астронавтите, нямат достатъчно място.

Ракетата "Фалкон 9", с която "Дракон" бе изведен в космоса, също е частна и е с два сегмента. Дължината й е 48,1 м, а диаметърът 3,66 м. Тя се задвижва от девет двигателя "Мерлин" с течно гориво - смес от кислород и керосин. Оттласкващата й сила при изстрелването е 387,3 тона. Максималният полезен товар, който може да носи е 9,8 тона. Първото й успешно изстрелване беше на 4 юни 2010, последвано от второ на 8 декември 2010 г.

За разработването на кораба НАСА е сключила договор със "SpaceX" за 3,5 милиарда долара. Тази сума трябва да осигури 12 полета на "Дракон". Подобен договор има сключен и с корпорацията "Орбитал сайънсис". Полетът на "Дракон" е смятан за исторически, тъй като е първият частен космически кораб, скачил се с МКС.